Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Deficitul bugetar cumulat a fost de 3,1 miliarde lei (0,4% din PIB) după primele opt luni din acest an. Veniturile totale au scăzut cu 1,9% în termeni nominali faţă de perioada similară din 2015 iar cheltuielile au avansat cu 4,7%. Estimăm un deficit bugetar de 2,9% din PIB în 2016 şi 3% în 2017, cu riscul depăşirii acestui prag anul viitor dacă nu vor fi adoptate măsuri decisive de consolidare fiscală după alegeri.  

Leul s-a depreciat uşor faţă de euro iar BNR a comunicat un curs de 4,4504. Lichiditatea pieţei locale nu a impresionat. Tendinţa de depreciere uşoară a monedelor naţionale s-a resimţit şi pe alte pieţe din regiune precum Ungaria şi Polonia.

La ultima licitaţie din această lună, Ministerul de Finanţe a vândut obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 în valoare de 645 milioane lei, peste planurile iniţiale de 500 milioane lei. Randamentul mediu a fost 2,53%, aproape nemodificat faţă de 2,55% înregistrat la licitaţia anterioară pentru scadenţa decembrie 2022 care a avut loc în luna august. Cererea investitorilor s-a situat la 976 milioane lei. Ministrul Finanţelor a spus într-un discurs în Parlament că rezervele de lichiditate acumulate de Trezoreria statului acoperă în prezent cinci luni de necesar brut de finanţare. Acestea reprezintă conform calculelor noastre echivalentul în lei a aproximativ 30 miliarde lei. Totodată, Anca Dragu a mai spus că România îşi va reduce deficitul bugetar structural la 1% din PIB până în 2020. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here