Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Deficitul bugetar cumulat a fost de 3,1 miliarde lei (0,4% din PIB) după primele opt luni din acest an. Veniturile totale au scăzut cu 1,9% în termeni nominali faţă de perioada similară din 2015 iar cheltuielile au avansat cu 4,7%. Estimăm un deficit bugetar de 2,9% din PIB în 2016 şi 3% în 2017, cu riscul depăşirii acestui prag anul viitor dacă nu vor fi adoptate măsuri decisive de consolidare fiscală după alegeri.  

Leul s-a depreciat uşor faţă de euro iar BNR a comunicat un curs de 4,4504. Lichiditatea pieţei locale nu a impresionat. Tendinţa de depreciere uşoară a monedelor naţionale s-a resimţit şi pe alte pieţe din regiune precum Ungaria şi Polonia.

La ultima licitaţie din această lună, Ministerul de Finanţe a vândut obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 în valoare de 645 milioane lei, peste planurile iniţiale de 500 milioane lei. Randamentul mediu a fost 2,53%, aproape nemodificat faţă de 2,55% înregistrat la licitaţia anterioară pentru scadenţa decembrie 2022 care a avut loc în luna august. Cererea investitorilor s-a situat la 976 milioane lei. Ministrul Finanţelor a spus într-un discurs în Parlament că rezervele de lichiditate acumulate de Trezoreria statului acoperă în prezent cinci luni de necesar brut de finanţare. Acestea reprezintă conform calculelor noastre echivalentul în lei a aproximativ 30 miliarde lei. Totodată, Anca Dragu a mai spus că România îşi va reduce deficitul bugetar structural la 1% din PIB până în 2020. 

Citeste si  Deficit bugetar actual și în următorii ani. Cum face rost Guvernul de bani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here