Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

După două luni în care a cunoscut o anumită revenire, producţia industrială a avut o evoluţie foarte slabă în mai şi a scăzut cu 4% faţă de luna aprilie şi cu 1,6% faţă de mai 2015 (date ajustate sezonier). Datele cumulate pe primele cinci luni ale anului arată că producţia industrială a rămas la acelaşi nivel ca în perioada corespunzătoare din 2015. Creşterea importurilor de bunuri de consum şi de investiţii în paralel cu dinamica modestă a industriei arată o capacitate redusă a producţiei autohtone de a satisface cererea internă în prezent. Estimarea noastră de creştere economică pentru 2016 este de 4,1%, cu o contribuţie semnificativă a consumului populaţiei şi a investiţiilor şi o contribuţie negativă a cererii externe.

Cursul EURRON comunicat ieri de BNR (4,4900) a arătat un leu mai puternic faţă de euro pentru a patra zi la rând. Episodul recent de optimism al investitorilor pe pieţele internaţionale a început cu datele bune privind piaţa muncii din SUA publicate vineri şi a continuat la începutul acestei săptămâni cu anunţul premierului nipon privind noi stimuli economici precum şi cu desemnarea lui Theresa May drept succesor al lui David Cameron ca prim ministru britanic.

Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 în valoare de 200 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here