Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Producţia industrială a crescut cu 5,8% în februarie 2018 faţă de februarie 2017, acesta fiind cel mai lent ritm din ultimele zece luni, din cauza încetinirii industriei prelucrătoare. Datele referitoare la producţia industrială din zona euro din luna februarie au fost de asemenea slabe, ceea ce arată că o bună parte din evoluţia dezamăgitoare a industriei româneşti se explică prin slăbirea cererii externe din partea unor ţări cheie din Europa.

Lucrările de construcţii au continuat să se redreseze în februarie (+10,7% faţă de februarie 2017), ajutate de investiţiile în infrastructură (construcţiile inginereşti au fost mai mari cu 47,9% faţă de luna similară de anul trecut) şi de sectorul nerezidenţial (+25%). Construcţiile rezidenţiale au scăzut cu 35,5% în februarie după ratele foarte înalte de expansiune din ultimul an. Datele de astăzi confirmă scenariul nostru privind o contribuţie mai mare a investiţiilor la creşterea economică din acest an.

După ce au venit destul de slab şi în luna ianuarie, serviciile pentru populaţie au evoluat similar şi în februarie când au crescut cu doar 6,4% faţă de februarie 2017. În tot anul 2017, serviciile pentru populaţie au crescut cu 15,3%, în timp ce expansiunea din ianuarie a fost de 9,3%. Activitatea economică din hoteluri şi restaurante, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spălarea şi curăţarea uscată a articolelor textile a fost mai slabă în luna februarie. O evoluţie aparte în tot acest peisaj destul de gri a fost activitatea agenţiilor de
turism şi a tur-operatorilor care a crescut mai bine decât în lunile trecute. Credem că 2018 va aduce o temperare a consumului populaţiei deoarece creşterea inflaţiei va eroda o parte a câştigurilor salariale iar politica fiscală a guvernului va fi mai puţin expansionistă.

Ministerul Finanţelor Publice a emis ieri obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024 în valoare de 280 milioane lei, sub nivelul planificat de 500 milioane lei, la un randament mediu de 4,18%. Investitorii au arătat un interes redus faţă de această emisiune de titluri de stat şi au licitat o sumă de numai 435 milioane lei. Pe piaţa secundară s-a observat o creştere a randamentelor pe termen lung şi o atitudine prudentă a investitorilor care au fost prinşi între ştirile referitoare la reforma sistemului de pensii private obligatorii şi datele despre creşterea susţinută a inflaţiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here