Profilul economic al zilei

Deficitul bugetar lunar s-a adâncit semnificativ în februarie la 7,5 miliarde lei (0,8% din PIB) din cauza unui element temporar legat de plata făcută de Ministerul Apărării Naţionale pentru înzestrarea armatei. În aceste condiţii, cheltuielile de capital finanţate local au avansat puternic la 3,1 miliarde lei în februarie 2018 de la doar 0,4 miliarde lei în februarie anul trecut. Veniturile bugetare din fonduri europene au avansat şi ele, semnalând redresarea investiţiilor din prezent.

Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a impulsionat veniturile bugetare din contribuţii de asigurări sociale în februarie când Ministerul Finanţelor Publice a colectat cu 1,8 miliarde lei mai mult decât în februarie anul trecut. Reversul medaliei a fost o scădere concomitentă a încasărilor bugetare din impozitul pe venitul persoanelor fizice (- 358 milioane lei), dar pe net Ministerul Finanţelor Publice a colectat mai mult cu 1,4 miliarde lei din aceste două categorii de venituri bugetare. Credem că investiţiile publice alături de creşterile prognozate ale cheltuielilor de personal şi sociale vor pune presiune pe deficitul bugetar de anul acesta, pe care îl estimăm la 3,4% din PIB. Ieri, Ministerul Finanțelor Publice a emis obligațiuni în valoare de 568,8 milioane lei cu scadența 2020, peste valoarea anunțată inițial de 500 milioane lei, la un randament mediu de 3,19%.

Suma licitată de investitori a fost de 693,6 milioane lei. Aceasta a fost ultima licitație de titluri de stat pe luna martie. Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 3,7 miliarde lei de pe piața locală în această lună, puțin sub valoarea planificată
de 3,95 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here