Profilul economic al zilei

Rata anuală de creştere a cifrei de afaceri a serviciilor pentru populaţie (volum) s-a înjumătăţit în ianuarie în comparaţie cu lunile anterioare, la 9,7%. Activitatea economică din hoteluri şi restaurante a fost aproximativ la fel ca în lunile anterioare (+12,3% creştere anuală), dar jocurile de noroc şi alte activităţi recreative s-au oprit din creştere la începutul lui 2018 (+0,5% în ianuarie, după rate de 30-40% în a doua jumătate a anului trecut). Pe o notă ceva mai bună, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule s-a îmbunătăţit (+13,1%).

Datele de săptămâna trecută referitoare la o încetinire uşoară a comerţului retail precum şi cifrele de astăzi despre serviciile pentru populaţie semnalează rate mai lente de creştere a
consumului în 2018. Ne menţinem scenariul referitor la o schimbare a motoarelor creşterii economice în acest an dinspre consum spre investiţii, concomitent cu o normalizare a creşterii produsului intern brut real spre 4,7% de la un nivel record de 7% în 2017. Ministerul Finanţelor Publice va emite astăzi obligaţiuni în valoare de 300 milioane lei cu scadenţa în iulie 2027.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here