Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

Rata lunară a inflaţiei din februarie a fost 0,3% iar cea anuală 4,72%, în linie cu aşteptările noastre şi cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters (ambele prognoze la 4,7%). Efectul statistic indus de eliminarea unor taxe nefiscale în februarie anul trecut a dus în sus inflația anuală până la 4,72% în a doua lună din acest an, de la 4,32% în ianuarie. Cu toate acestea, rata lunară a inflației a fost de doar 0,3%, cea mai mică din ultimele șase luni, ceea ce ar putea semnala presiuni mai mici asupra inflației în absența unor majorări importante ale prețurilor administrate. Alimentele s-au scumpit cu 0,61% faţă de luna anterioară ca urmare a unor prețuri volatile mai mari la fructe şi legume, pe lângă componenta de bază a produselor de panificație.

Prețul produselor nealimentare a avut o evoluție lunară mai calmă (+0,13%), chiar în contextul scumpirii gazelor naturale. Serviciile au cunoscut și ele un avans destul modest al prețurilor faţă de ianuarie (+0,18%), serviciile medicale fiind în topul creșterilor de preț. Inflația de bază CORE2 ajustată (inflația totală din care sunt excluse prețurile administrate, volatile, tutun și alcool) care este urmărită îndeaproape de BNR a crescut ușor la 2,93% în februarie de la 2,85% în ianuarie. Inflația va continua să fluctueze mult deasupra intervalului țintă al BNR până în toamnă, urmând să coboare la 3,6% în decembrie. Evoluția inflației depinde în mare măsură de factorii externi, cum ar fi inflația din zona euro (prețul alimentelor în special) și de prețul internațional al petrolului.    

Ministerul Finanțelor Publice e emis ieri obligațiuni în valoare de 400 milioane lei cu scadența în iunie 2023 la un randament mediu de 4,30%. Investitorii nu au arătat un interes deosebit faţă de această emisiune şi au licitat o sumă de doar 410,6 milioane lei.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here