Profilul economic al zilei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat primele estimări privind creşterea economică din T4 2017 şi din tot anul 2017. PIB-ul real a crescut în T4 2017 cu 0,6% faţă de T3 2017 şi cu 6,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016. Creşterea economică din tot anul 2017 a fost de 7%. Estimarea analiştilor intervievaţi de Reuters a fost de 7% pentru PIB-ul din T4 2017, în timp ce noi am fost mai optimişti la 7,9%. INS nu a publicat o structură a creşterii economice, dar credem că producţia industrială, comerţul retail şi agricultura au contribuit decisiv la evoluţia PIB-ului din ultimul trimestru. Lucrările de construcţii au fost cel mai probabil slabe în T4 2017 după cum au semnalat indicatorii lunari, chiar şi în contextul unei reveniri târzii a sectorului construcţiilor în decembrie pe fondul creşterii cheltuielilor publice pentru infrastructură.

Deficitul de cont curent s-a adâncit până la 6,5 miliarde euro în 2017 (3,5% din PIB), de la 3,5 miliarde euro în anul anterior (2,1% din PIB). Deficitul comercial s-a deteriorat la nivelul segmentului de bunuri, acesta crescând cu 2,8 miliarde euro într-un singur an. Excedentul din balanța serviciilor s-a îmbunătățit cu doar 240 milioane euro în 2017. Destul de îngrijorător, atât serviciile de transport, cât și cele IT&C, cei mai importanți factori cu influență pozitivă în cadrul balanței serviciilor au înregistrat o plafonare a excedentului comparativ cu anul 2016. Ieșirile de fonduri sub forma dividendelor în anul 2017 s-a situat la 5 miliarde euro, ceea ce arată că mediul local de afaceri rămâne atractiv pentru investitorii pe termen lung.

Rata anuală a inflației a crescut puternic la 4,32% în luna ianuarie a.c. de la 3,32% în decembrie. Aşteptările analiştilor (Reuters) erau de 4,1%, în timp de prognoza noastră se situa la 4%. Am fost surprinşi în special de majorările consistente ale preţurilor administrate. La nivel lunar prețurile au avansat cu 0,78% în ianuarie ca urmare a scumpirilor semnificative ale produselor nealimentare, inclusiv la nivelul prețurilor administrate (electricitate, gaze naturale, energie termică). Rata anuală a inflației Core 2 ajustată care este îndeaproape urmărită de banca centrală a sărit la 2,8% de la 2,45% în decembrie, semnalând acumularea de presiuni inflaționiste în economie separat de zonele în care BNR are o influență redusă (prețuri volatile și administrate). Efectul de bază indus de reducerea TVA în luna ianuarie 2016 a avut și el o contribuție la avansul inflației la începutul acestui an. Având în vedere datele de astăzi, am pus sub revizuire prognozele noastre referitoare la creștere economică și inflație.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here