Profilul economic al zilei

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat primele estimări privind creşterea economică din T4 2017 şi din tot anul 2017. PIB-ul real a crescut în T4 2017 cu 0,6% faţă de T3 2017 şi cu 6,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016. Creşterea economică din tot anul 2017 a fost de 7%. Estimarea analiştilor intervievaţi de Reuters a fost de 7% pentru PIB-ul din T4 2017, în timp ce noi am fost mai optimişti la 7,9%. INS nu a publicat o structură a creşterii economice, dar credem că producţia industrială, comerţul retail şi agricultura au contribuit decisiv la evoluţia PIB-ului din ultimul trimestru. Lucrările de construcţii au fost cel mai probabil slabe în T4 2017 după cum au semnalat indicatorii lunari, chiar şi în contextul unei reveniri târzii a sectorului construcţiilor în decembrie pe fondul creşterii cheltuielilor publice pentru infrastructură.

Deficitul de cont curent s-a adâncit până la 6,5 miliarde euro în 2017 (3,5% din PIB), de la 3,5 miliarde euro în anul anterior (2,1% din PIB). Deficitul comercial s-a deteriorat la nivelul segmentului de bunuri, acesta crescând cu 2,8 miliarde euro într-un singur an. Excedentul din balanța serviciilor s-a îmbunătățit cu doar 240 milioane euro în 2017. Destul de îngrijorător, atât serviciile de transport, cât și cele IT&C, cei mai importanți factori cu influență pozitivă în cadrul balanței serviciilor au înregistrat o plafonare a excedentului comparativ cu anul 2016. Ieșirile de fonduri sub forma dividendelor în anul 2017 s-a situat la 5 miliarde euro, ceea ce arată că mediul local de afaceri rămâne atractiv pentru investitorii pe termen lung.

Rata anuală a inflației a crescut puternic la 4,32% în luna ianuarie a.c. de la 3,32% în decembrie. Aşteptările analiştilor (Reuters) erau de 4,1%, în timp de prognoza noastră se situa la 4%. Am fost surprinşi în special de majorările consistente ale preţurilor administrate. La nivel lunar prețurile au avansat cu 0,78% în ianuarie ca urmare a scumpirilor semnificative ale produselor nealimentare, inclusiv la nivelul prețurilor administrate (electricitate, gaze naturale, energie termică). Rata anuală a inflației Core 2 ajustată care este îndeaproape urmărită de banca centrală a sărit la 2,8% de la 2,45% în decembrie, semnalând acumularea de presiuni inflaționiste în economie separat de zonele în care BNR are o influență redusă (prețuri volatile și administrate). Efectul de bază indus de reducerea TVA în luna ianuarie 2016 a avut și el o contribuție la avansul inflației la începutul acestui an. Având în vedere datele de astăzi, am pus sub revizuire prognozele noastre referitoare la creștere economică și inflație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here