Performanța ANAF : E mai spectaculos să vorbim despre suma netă (creștere de 12,4%), decăt să facem raportarea veniturilor la PIB (creștere de numai 2,46%)

0
1091
Lipsa investiţiilor în sistemul informatic central al ANAF are consecinţe deosebit de grave, mai ales în perioadele de vârf de activitate ,din jurul datelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plăţi ale impozitelor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) susține că în primele patru luni ale acestui an depășit cu 12,4% colectarea de venituri la buget față de perioada similară a lui 2017. Comunicarea se rezumă doar la performanța în ceea ce privește suma netă. În schimb, nu vorbește nimic despre raportarea veniturilor la PIB. În această situație, creșterea e doar de 2,46%.

„În primele patru luni ale anului 2018, Agenția Naţională de Administrare Fiscală a colectat venituri bugetare în sumă totală de 75,58 miliarde de lei (fără încasările din taxa clawback și din operațiunile de tip „swap” prevăzute în legile bugetare anuale), ceea ce reprezintă:

*depăşire cu 12,4% – indice nominal, respectiv cu 8,33 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului 2017 (67,24 miliarde de lei);

*un grad de realizare de 101,1% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale (mai mult cu 804,1 milioane de lei – față de program comunicat de M.F.P., respectiv 74,77 miliarde de lei).

Asta înseamnă că în primele patru luni, veniturile la buget pe primele patru luni au fost de 8,17%, față de 7,98% din perioada ianuarie-aprilie 2017.

Pentru a se asigura comparabilitatea cu prevederile legilor bugetare anuale și cu realizările perioadei similare din anul 2017, atât din program cât și din analiza realizărilor cumulate ale primelor patru luni 2017/2018, precum și din realizările trimestrului I 2017/2018 s-au exclus încasările din „taxa clawback”, (ca venituri din contribuția datorată pentru medicamente finanțate din Fondul Național Unic de asigurări sociale de sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății) și operațiunile de tip ” swap ” reglementate prin legile bugetare anuale.

ANAF nu spune însă nimic de cheltuieli. În primele trei luni, creșterea acestora a fost de 22%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here