Oprescu afirma ca economisirea e suficienta ptr a alimenta creditatea

0
2498

Băncile din România au capacitatea să finanțeze creditarea pe baza surselor interne de economisire, având în vedere că raportul credite-depozite a scăzut sub 100 de puncte și ajuns la 87 de puncte în martie 2016, însă este necesară creșterea gradului de incluziune financiară, care rămâne foarte scăzut comparativ cu media Uniunii Europene, susține președintele Asociației Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

“Raportul credite-depozite a scăzut sub 100 de puncte și ajuns la 87 de puncte în martie, ceea ce arată că avem capacitatea să ne finanțăm creditarea din baza de economisire internă. (…) Din păcate nivelul de incluziune financiară este scăzut în România, chiar dacă am avut cea mai mare creștere, de la 44% la 61% în perioada 2011 — 2014. Totuși, un indicator de 61 de puncte procentuale arată că suntem mult în urmă. Media UE este de 90%”, a explicat luni Oprescu, în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”, organizat de Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, îmbunătățirea indicatorului menționat va fi posibilă odată cu creșterea gradului de educație financiară, scop în care ARB a lansat, în ianuarie acest an, “Platforma de Educație Financiară”, realizată prin implicarea tuturor entităților care compun piața financiară din România.

“Platforma de educație financiară urmărește creșterea nivelului de educație financiară și intensificarea gradului de diseminare a rezultatelor prin intermediul programelor”, a explicat Oprescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here