O treime dintre patroni au restanțe la întreținere și la rate

0
3019
evaziune
INS a publicat o statistică interesantă care spune multe despre antreprenorii români

Să ai propria afacere nu este un lucru uşor, iar statutul de patron nu îţi asigură neapărat şi bunăstare. Dovadă stau cifrele de la statistică. Mai mult de o treime dintre antreprenorii români au restanţe la întreţinere, iar 40% au întârzieri la plata ratelor la bănci. Aceleaşi date oficiale spun că doar o treime dintre oamenii de afaceri au o casă în proprietate.

,,Nu încasăm la timp,,

Directorul unei companii din domeniul IT spune: ,,Toţi păţim asta, nu încasăm la timp şi nu reuşim să achităm la timp. Clienţii plătesc cu întârziere pentru că, la rândul lor, alţi clienţi le plătesc cu întârziere.”

Potrivit INS, 43,5% dintre patroni sunt restanţieri la întreţinere, apă, gaz şi căldură. 42% nu-şi pot achita la timp factura de energie electrică, iar 36% sunt restanţieri la plata abonamentului de telefonie.Ratele la bancă sunt şi ele o povară pentru mulţi dintre antreprenori. Aproape 39% dintre patroni spun că au întârzieri la plata lor.Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: „Este foarte dificil când o microîntreprindere are în medie 2,5 angajaţi, ca ea să facă faţă normelor, a tot ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi administrativ a unei fime, în detrimentul afacerii în sine.”

Doar 30% din patroni au casă

Tot statisticile arată că doar 30% dintre patroni au o casă în proprietate. Peste 60 la sută dintre antreprenori locuiesc la bloc sau stau cu chirie.Eu ca antreprenor, aş prefera să investesc bani în ceva care produce, în loc să cumpăr o proprietate care consumă mai mult. Prefer şi asta şi fac, să stau în chirie.” , spune directorul companiei de IT. 

Întrebaţi ce venituri nete le-ar fi de ajuns pentru a face faţă tuturor cheltuielilor curente, cei mai mulţi oameni de afaceri au indicat sume de peste 3.000 de lei lunar.Aceleaşi date de la statistică ne spun că mai bine de jumătate dintre patroni nu şi-au putut cumpăra o săptămână de vacanţă, pentru că au avut cheltuieli prea mari. Iar o treime dintre ei nu şi-au permis achiziţia unei maşini noi. 

Iar atunci când au probleme financiare, patronii preferă să-şi închidă firmele decât să le redreseze. Oficiul National al Registrului Comertului arată că în primele şapte luni din 2016 au fost radiate în medie 300 de firme zilnic. Cu aproape jumătate mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here