Noul indice pentru credite aduce rate mai mari la Prima Casă

0
1113

Creditele prin programul guvernamental Prima Casă ar putea deveni mai scumpe decât un credit ipotecar standard, odată cu calcularea ratelor după noul indice care înlocuieşte ROBOR.

Două bănci iau în considerare să excludă programul Prima Casă de la noua formulă de calcul pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, anunţă Digi24.

Ratele ar putea fi calculate după vechea formulă, adică în funcţie de ROBOR. Prin urmare, ratele la un împrumut prin Prima Casă ar putea să fie mai mari decât la un credit ipotecar standard.

Dragoş Nechifor, analist bancar, a declarat:

Într-adevăr, în acest moment sunt cel puţin două bănci care interpretează în acest fel legislaţia. Ordonanţa 19 aduce un nou indice de calcul la creditele contractaet după data de 2 mai. Pentru Prima Casă această regulă nu se mai aplică. Pentru acest produs dobânzile vor rămâne nemodificate”.

Potrivit lui, începând de joi vom vedea exact cum aplică băncile noile reguli şi vom vedea dacă este o decizie unitară sau dacă numai unele bănci interpretează în acest fel. Dragoş Nechifor îi îndeamnă pe români ca după 2 mai să îşi facă calcule atât pe creditul ipotecar standard, cât şi pe creditul Prima Casă, pentru a vedea dacă creditul nu va deveni mai mic pe creditul standard, astfel încât Prima Casă să rămână doar cu avantajul avansului mai mic. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here