Modul în care Guvernul schimbă legislaţia, fără consultarea mediului de afaceri , este criticat de către investitorii străini

0
1015

Investitorii străini (FIC) spun că Guvernul României nu ar trebui să modifice legislaţia fundamentală prin Ordonanţe de Urgenţă şi că simplul anunţ al emiterii unor astfel de acte normative nu constituie o consultare.

”Credem că pentru buna funcţionare a economiei, Guvernul României nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislaţia fundamentală prin Ordonanţe de Urgenţă (OUG) şi mai ales fără o consultare reală şi structurată cu mediul de afaceri şi părţile relevante. Faptul că unele schimbări legislative au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifică adoptarea lor prin OUG-uri. Simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare”, spun reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini într-un comunicat remis redacţiei.

În opinia FIC, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predictibilitate.

OUG-urile, ca orice iniţiativă legislativă, au nevoie de o perioadă de consultare, de înţelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate şi de o minimă evaluare a efortului pentru implementare. De aceea, conform reglementărilor în vigoare se acordă consultării publice timpul necesar (între 10-30 de zile), dar şi un anumit parcurs instituţional de avizare pe care constatăm, cu regret, că Guvernul încearcă şi din ce în ce mai des reuşeşte să îl parcurgă în 24-72 ore.

Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OUG-uri subiecte de o importanţă covârşitoare: transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achiziţiile publice, absorbţia fondurilor europene, legea insolvenţei, Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală etc.

FIC consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României. Un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale şi mai stabile în timp. Această abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a părţilor relevante, fie în clipa când este promovat de Guvern, fie în cadrul dezbaterilor parlamentare.

Invităm Guvernul şi Prim-ministrul la o dezbatere amplă despre calitatea legiferării în România şi despre dialogul cu mediul de afaceri, la care FIC este pregătit să contribuie cu profesionalism. Considerăm că ar fi în beneficiul României ca acest dialog să fie purtat într-un cadru formal, cu argumente tehnice, în mod transparent iar rezultatul se va reflecta în calitatea actelor normative adoptate. Membrii FIC îşi exprimă deplina disponibilitate de a dialoga constructiv pe oricare dintre măsurile din programul de guvernare sau politicile economice pe care Guvernul le consideră necesare.

Consiliul Investitorilor Străini – FIC a remarcat în ultima perioadă o schimbare de abordare a modului în care factorii de decizie, dar mai ales Guvernul, tratează luarea deciziilor care afectează mediul de afaceri şi societatea românească în general.

Guvernul îşi creează sieşi, dar şi cetăţenilor şi mediului de afaceri sentimentul greşit că economia se află în faţa unor probleme insurmontabile şi că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ cu celeritate excepţională pentru a îndrepta lucrurile.

Datele oficiale arată un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali şi trebuie tratată ca atare.

Toate datele pe:

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/investitorii-straini-critica-modul-guvernul-schimba-legislatia-1_5bb5f311df52022f75284fba/index.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here