Ministrul Turismului, Mircea Dobre: Guvernul României nu are, acum, bani pentru voucherele de vacanță promise, dar fondurile necesare se vor aloca la rectificarea bugetară care va avea loc în vară

0
1292
Ministrul Turismului, Mircea Dobre

Mircea Dobre a facut anuntul vineri,  la finalul unei întâlniri pe care a avut-o, în Constanța, cu reprezentanții turismului de pe litoral. „De la 1 iulie vor intra în vigoare. Ele sunt valabile un an de zile. Valoarea este de 1.450”, a spus oficialul. De vouchere vor beneficia toți cetățenii care sunt plătiți din bani publici. Nu numai funcționarii publici, dar și polițiștii și profesorii, de exemplu.

Mircea Dobre a vorbit și despre impozitul specific, o lege pe care a inițiat-o pe vremea când era deputat. „Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Normele trebuia finalizate până la data de 14 ianuarie 2017. Toată lumea care intră sub incidența acestei legi va plăti primul impozit până la 25 iulie. În atare condiții, nu este nicio problemă, toată lumea trebuie să stea liniștită. Aceste norme vor apărea”, a menționat ministrul. Acesta a precizat că joi a venit ultima formă de la Ministerul Finanțelor, mai este o chestiune minoră de rezolvat, iar săptămâna viitoare va semna ordinul, împreună cu ministrul Finanțelor, și va fi publicat imediat în Monitorul Oficial.

O problemă ridicată de hotelierii de pe litoral este aceea a plajelor. Mulți reclamă de ani de zile faptul că plajele sunt administrate de firme care nu au ca obiect de activitate turismul și că urmăresc să facă profit cu orice preț. Hotelierii își doresc să poată administra suprafețele de plajă aflată în dreptul unităților, pentru a oferi un pachet complet turiștilor. „Eu cred că cei care dețin unități hoteliere sunt interesați să ofere servicii de calitate pentru turiști. Voi încuraja acest lucru”, a răspuns ministrul.

 La dezbatere nu a participat însă niciun reprezentant al Apelor Române, deși au fost invitați. În mod ironic, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral – cercetat penal de către DNA și pentru modul în care a administrat plajele – este membru PSD, coleg de partid cu ministrul (deși acesta din urmă a afirmat că nu știe exact dacă directorul ABADL mai este membru de partid).

O altă problemă despre care ministrul Turismului a precizat că o va avea în vedere va fi reglementarea, potrivit legii, a modului în care funcționează alimentarele în stațiunile de intere turistic. ”Nu oblig pe nimeni unde să mănânce, dar în același timp nu înseamnă că trebuie să am magazin alimentar unul lângă altul. Trebuie să reglementăm corect. Nu vine nimeni însă să spună că nu mai trebuie să fie alimentare în stațiunile turistice”, a spus ministrul Turismului.

Întrebat dacă stațiunile respectă directivele europene care spun că fiecare loc de cazare din stațiunile turistice trebuie să beneficieze de 26 mp de spațiu verde, ministrul a spus că acesta este o chestiune care ține de administrațiile locale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here