Ministrul Transporturilor , Răzvan Cuc, a promis pentru 2017 modernizarea a 275 km de drumuri naționale și deschiderea circulației a noi tronsoane de autostradă, dupa ce declarase inițial că nu promite niciun kilometru nou de autostradă pentru acest an

0
1562
Ministrul Transporturilor , Răzvan Cuc

Constructorii vor termina în acest 90,23 kilometri de autostradă şi 45 de kilometri de variante ocolitoare şi vor finaliza modernizarea a 275 kilometri de drumuri naţionale, dar autorităţile trebuie să facă presiuni pentru a putea fi terminate aceste lucrări în acest an, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, după o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu.

”Am devenit faimos cu această replică, dar am spus că avem un program de guvernare pe care-l vom urma cu stricteţe. Cred că era necesar, înainte să mă antepronunţ pe un număr de kilometri, pentru că s-au făcut multe promisiuni de-a lungul timpului, să văd situaţia exactă. Situaţia nu este deloc roz”, a spus Cuc.

Ministrul a precizat că, pe baza datelor oferite de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a putut ulterior, când a prezentat bugetul ministerului în Parlament, să ofere datele exacte referitoare la numărul de kilometri de autostradă care vor fi finalizaţi în acest an.

Astfel, potrivit ministrului, vor fi gata, până la finalul anului, 90,23 de kilometri de autostradă funcţionali şi vor fi modernizaţi 275 kilometri de drumuri naţionale. Totodată, vor fi finalizaţi 45 kilometri de centuri ocolitoare.

”Acest lucru mi-a fost transmis de către cei de la CNAIR. Pentru a finaliza asta, trebuie să existe o presiune din partea autorităţilor”, a spus Cuc.

Bugetul Ministerului Transporturilor pe anul curent nu conţine nicio referire la proiectul autostrăzii Sibiu – Piteşti.

 Aceasta deşi autostrada este solicitată cu insistenţă de producătorii auto Dacia Renault şi Ford, iar acestora li s-a promis terminarea autostrăzii cel târziu în 2021.

Prioritar în declaraţiile publice făcute de către ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, proiectul autostrăzii Sibiu Piteşti este pus la sertar atunci când vine vorba de bani alocaţi.

Cu câteva săptămâni în urmă, Răzvan Cuc a anunţat ce planuri mari are cu autostrada aceasta. Se doreşte accelerarea proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti, astfel încât, în 2017, să fie demarate procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie, spunea el.

“Pentru capete, adică secţiunea 1 Sibiu — Boiţa, respectiv secţiunea 5 Piteşti — Curtea de Argeş, documentaţiile tehnice aferente au fost predate către beneficiari şi în acest moment sunt în analiză. În acest context, vom încerca o abordare de accelerare a proiectului, ţinând cont de importanţa majoră a acestuia, respectiv vom încerca în anul 2017 să demarăm procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie (pentru capete — n. r.)”, a spus ministrul.

Însă, potrivit acestuia, un obstacol important este obţinerea acordului de mediu, fiind necesară o conlucrare foarte bună între Ministerul Transporturilor şi cel al Mediului.

În prezent, România are 733 de kilometri de autostradă, iar fostul ministru al Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat, în decembrie 2016, că România va avea mai mult de 1.000 de kilometri de autostradă în 2018. În plus, Buşe a estimat că numărul de kilometri de autostradă deschişi circulaţiei în 2017 va fi de cel mult 150.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here