Ministrul Muncii transmite public informaţii distorsionate, trunchiate sau de-a dreptul false, încercând să justifice, cu orice preţ, nişte măsuri pe care realitatea le dovedeşte ca fiind prost concepute

0
1344

Afirmatia îi aparţine  preşedintelui Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel ALFA” , Bogdan Hossu, referindu-se la modificările Codului Fiscal, intrate în vigoare anul acesta.

Potrivit lui Bogdan Hossu, Legea Codului Fiscal este aceeaşi indiferent de domeniul de activitate şi nu poate face discriminări între tipurile de lucrători, printr-un tratament fiscal diferenţiat.
Bogdan Hossu spune că propunerea de compensare a veniturilor celor care lucrează cu timp parţial în sistemul public este o măsură profund discriminatorie faţă de persoanele aflate în aceeaşi situaţie, dar care sunt angajate în sistemul privat.

Domnia sa a afirmat: “Suprataxarea persoanelor care lucrează cu normă parţială este una dintre situaţiile extrem de grave generate de măsurile cuprinse în reforma fiscală, pe care şi CNS Cartel ALFA, şi alte organizaţii, au semnalat-o insistent încă de anul trecut. Dar a repara o nedreptate cu o altă nedreptate şi soluţiile de peticeală nu sunt cea mai bună cale de acţiune”.

CNS “Cartel ALFA” a informat într-un comunicat: “Niciun partid, nici Administraţia Prezidenţială, nici Avocatul Poporului nu au răspuns solicitării noastre de a sesiza Curtea Constituţională asupra acestui abuz, iar dacă prin aplicarea de la 1 iulie a legii salarizării nr. 153/2017 au fost scăderi în această zonă, este cât se poate de normal, căci era vorba despre nişte privilegii ilegale şi imorale.
Este un joc dublu de semnificaţii, ca de exemplu noţiunea de salariu. Când vorbim de salariu, în general, oamenii înţeleg tot ceea ce se câştigă din muncă într-o anumită perioadă, care poate să includă sporuri pentru condiţii periculoase de muncă, ore suplimentare etc. A afirma că nici un salariu nu poate fi mai mare decât al preşedintelui nu reflectă corect realitatea socială, pentru că se referă doar la salariul de bază, care este o noţiune tehnică şi nu corespunde cu ceea ce numeşte în general cetăţeanul prin salariu. Nu înţelegem de ce o meserie care implică risc, într-o perioadă în care lucrătorul prestează ore suplimentare sau lucrează în schimburi, în timpul sărbătorilor etc. nu poate să aibă un salariu mai mare decât al Preşedintelui care, oricum, are multe dintre cheltuieli asigurate din fondurile pentru protocol”.

Potrivit preşedintelui CNS “Cartel ALFA”, refuzul guvernanţilor de a aborda o consultare reală cu partenerii sociali va duce la perpetuarea problemelor şi la agravarea acestora în detrimentul lucrătorilor şi al cetăţeanului contribuabil.
Bogdan Hossu susţine că ordonanţa reprezintă o discriminare la adresa celor care lucrează part-time, aceştia “fiind obligaţi să plătească mai mult decât iau, ca bani, în mână”, potrivit presei.

Ordonanţa 79/ 2017 de modificare a Codului Fiscal prevede că toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, astfel că măsura se aplică şi celor care lucrează în regim part-time şi în cazul cărora există riscul ca aceste contribuţii să depăşească venitul obţinut.

Preşedintele CNS “Cartel ALFA” a declarat: “În primul rând, ordonanţa respectivă nu respectă procedurile – să aibă semnăturile iniţiatorilor şi ale ministerelor avizatoare, adică de conformitate cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe. În plus, nu poţi să faci încă o discriminare suplimentară faţă de discriminarea existentă pe care oricum o vom ataca la Avocatul Poporului. Sperăm ca Avocatul Poporului să înainteze Curţii Constituţionale”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here