Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) : Buget de 45 de milioane de euro pentru proiectul de Cloud Guvernamental

0
1737

Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Bogdan Cojocaru, recunoaste faptul ca, la nivelul institutiilor publice din Romania, au fost dezvoltate sisteme informatice care nu sunt interoperabile sau care functioneaza “insular”.

In acest context, oficialul a precizat ca proiectul de  cloud guvernamental, care va cuprinde trei etape distincte, va fi asumat de Guvern prin intermediul unui Memorandum ce se afla in prezent pe circuitul de avizare.

“Este adevarat ca, in ultima perioada, s-a vorbit foarte mult despre cloud-ul guvernamental, element care se regaseste si in programul de guvernare asumat si implementat de noi, social-democratii. Pentru a intelege un proiect, trebuie sa-i cunoastem utilitatea. Prin urmare, in momentul de fata, la nivelul institutiilor publice au fost dezvoltate sisteme informatice de sine statatoare, din dorinta de a usura si digitaliza relatia dintre autoritate si cetatean. Din nefericire, insa, aceste sisteme nu sunt interoperabile, fiind deopotriva nevoie de oameni care sa le gestioneze si de bani pentru asigurarea mentenantei. Mai mult, serviciile publice oferite – si fac aici trimitere la platforme precum Ghiseul.ro si la SICAP (Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor publice – n.r.), ANAF, CNAS –  functioneaza insular, pe sisteme proprii, cu interfete diferite. Confruntandu-ne zi de zi cu aceasta realitate, putem defini cloud-ul guvernamental ca fiind un ‘sistem central’, creat de o suita de alte subsisteme de resurse informatice de ultima generatie, usor accesibile institutiilor publice, agentiilor, organizatiilor guvernamentale si cetatenilor, care sa fie sigure, flexibile, performante si sa poata comunica intre ele”, a explicat ministrul de resort.

Cojocaru a punctat cele trei etape avute in vedere pentru implementarea proiectului de cloud guvernamental, respectiv:

1Iaas – Serviciile de infrastructura de tip cloud,

2. PaaS – serviciile de platforma ca serviciu

3. SaaS – Serviciile de aplicatii cloud.

Astfel, vor fi finanțate proiectarea și implementarea unei soluții tehnice destinată asigurării exploatării partajate, ca serviciu, a resurselor IT de către instituțiile și autoritățile din sectorul public din România, precum și asigurarea bazei tehnice pentru dezvoltarea direct în cloud a viitoarelor aplicații folosite în administrația publică.

Principalul beneficiu în implementarea proiectului de Cloud guvernamental vizează reducerea cheltuielilor în rândul instituțiilor publice. Concret, se vor reduce costurile pentru achiziționarea de echipamente și servicii IT în sectorul public, inclusiv hardware, software, dar și pentru alte operațiuni. Instituțiile publice nu vor mai avea povara asigurării mentenanței sistemelor informatice, fiind diminuate deopotrivă costurile pentru migrarea serviciilor către platforme noi. Mai mult, Cloud-ul guvernamental va reduce numărul de aplicații și servicii redundante care au fost dezvoltate până în prezent în sectorul public, sporind securitatea la nivelul centrelor de date prin implementarea unor soluții de securitate standard, actualizate şi probate, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Apelul de proiecte, aferent Axei Prioritare 2 a Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, are un buget alocat de 45.000.000 de euro, durata maximă de implementare a proiectului fiind de cel mult 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Proiectul de Cloud Guvernamental, aprobat recent de Guvern, va avea alocat un buget de 45 de milioane de euro şi va fi implementat în maximum doi ani de la data semnării contractului de finanţare, iar cererile de proiecte pot fi depuse până pe 25 martie 2019, se arată într-un comunicat al Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), transmis Agerpres.

“Sunt încrezător în faptul că viitorul Cloud Guvernamental va fi inima administraţiei publice, aducând nenumărate avantaje instituţiilor, dintre care amintesc scalabilitatea, flexibilitatea, performanţa ridicată, rezilienţa, siguranţa şi rentabilitatea în comparaţie cu sistemele dezvoltate local şi insular la nivelul fiecărei entităţi care lucrează cu şi pentru cetăţeni. Mai mult, cloud-ul va aduce cu sine şi reduceri substanţiale ale cheltuielilor în rândul instituţiilor, prin diminuarea costurilor pentru achiziţionarea de echipamente şi servicii IT în sectorul public, fiind vorba despre partea hardware, software, dar şi despre alte operaţiuni. Nu trebuie neglijat nici faptul că, odată cu implementarea acestui proiect, nu va mai exista povara asigurării mentenanţei sistemelor informatice’, susţine Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor.

Proiectul de Cloud Guvernamental propune o nouă abordare şi o soluţie integrată care oferă servicii de tip stocare, procesare şi utilizare la distanţă de sisteme şi aplicaţii informatice prin Internet, bazându-se pe partajarea resurselor pentru a obţine coerenţă şi a genera economii într-o reţea IT&C dezvoltată la nivelul instituţiilor publice.

În data de 25 iulie 2018, MCSI, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale şi Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate, au lansat apelul aferent Măsurii 2.3.1.- Consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viaţa cetăţenilor şi întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental şi a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data – Secţiunea Cloud computing guvernamental şi reţelele sociale în instituţiile publice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here