Ministrul a vrut standul de la SIAL, dar ,,aparatul din subordine,, l-a sabotat. Așa explică Sorin Apostu lipsa României de la târgul alimentar de la Paris

0
2397
Ministrul a vrut standul de la SIAL
Procedurile de atribuire a construcţiei standul României la târgul internaţional SIAL Paris au fost tergiversate de către autorităţi, iar fără contract nu s-ar fi decontat nicio cheltuială, astfel că n-a mai rămas timp pentru amenajare, a declarat Sorin Apostu, directorul VISA SA.

„Din data de 4 octombrie, de la atribuire, până în 11 octombrie, Ministerul Economiei nu a semnat contractul necesar construirii pavilionului românesc, iar târgul urma să înceapă în data de 16 octombrie, în condiţiile în care ziua anterioară, 15, nu e o zi de construire. Ar mai fi rămas, deci, doar patru zile (11-15 octombrie) pentru ca noi să ducem materialele din România la Paris şi să le montăm acolo, construind pavilionul, pe când un TIR face trei zile pe această rută. În plus, până la semnarea contractului nu s-ar fi decontat nicio cheltuială, astfel că noi nu puteam să facem nimic. Văzând că n-am fi avut timpul fizic să amenajăm standul, am refuzat semnarea contractului”, a declarat Sorin Apostu, directorul companiei VISA SA Petroşani. Compania a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Economiei pentru amenajarea standului României, dar semnarea contractului de atribuire a fost tergiversată de autoritatea contractantă până la un moment în care nu mai era posibilă încadrarea în termenul 16 octombrie (ziua de începere a SIAL), explică antreprenorul.

Ministrul scos basma curată

„Dacă în data de 4 îmi ceri să-ţi construiesc o casă până la data de 14, aş putea să o fac, dar dacă până în 11 nu mi-ai dat nimic şi apoi vrei casa tot pe 14, deja nu mai am cum să o fac. Asta a fost şi cu standul nostru. Este vorba despre un stand de 645 de metri pătraţi, cu lucrări complexe, gândiţi-vă numai la montarea unui parchet de aproape 700 de metri pătraţi, cât timp vă ia? Dacă ştie cineva cum ar proceda în locul meu, să-mi spună”, a mai spus Sorin Apostu. El a ţinut să precizeze că ministrul Costin Borc a vrut în mod special să se amenajeze acest stand, dar „aparatul din minister a amânat lucrurile în aşa fel încât să nu se mai poată face”.

Nici o viziune, nici o strategie

„Prezenţa României la târgurile internaţionale este în general slabă, o prezenţă care nu are niciun fel de viziune, niciun fel de strategie”, a declarat duminică ministrul Economiei, Costin Borc, la Europa FM, comentând situaţia de la târgul internaţional SIAL Paris.„Prezenţa noastră la târguri este în general slabă. Este o prezenţă care nu are niciun fel de viziune, care nu are niciun fel de strategie. Se fac cu ajutorul Consiliului de Export, se aleg târgurile la care se participă. Anul acesta au fost nominalizate, înainte să vin eu la minister, 81 de evenimente. Dintre acestea s-au făcut 40 sau 41 până acum. O să râdeţi, dar cu o prezenţă şi cu rezultate mai bune decât tot anul trecut. Un pic am reuşit în această peticire, dar nu aici trebuia să fim de fapt”, a spus Costin Borc.

,,Sistemul ne-a învins,,

Potrivit acestuia, conform legii achiziţiilor publice (noua lege, în vigoare din iulie), România nu ar fi putut participa la SIAL. Pentru aceasta a fost nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă şi o Hotărâre de Guvern, iar în acest fel s-a putut plăti factura de stand, de chirie şi de utilităţi, direct de către Minister. Standul, însă, ar fi trebuit organizat de o firmă „care deja era la Paris”, a mai spus oficialul.

„Vineri seara, înainte de târg, mi se spune într-un mail <<domnule, sistemul ne-a învins, iar nu s-a făcut contract>>. Eu răspund: nu cred că este aşa, secretarul general al ministerului mă asigură că situaţia ar putea fi rezolvată luni… Luni se rezolvă toate aceste dispute, se face oferta către organizator să se semneze contractul. Organizatorul era o firmă care era cu standul la Paris. Deci nu trebuia decât să dea jos din camion acele lucruri şi să organizeze standul, ca să primesc un mail marţi dimineaţa la ora 11.00 şi să mi se spună: s-a descărcat standul la Petroşani. Deci aici este ceva care mie personal îmi pute, ca să fiu sincer”, a afirmat Costin Borc.

A trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat miercuri că a început o acţiune de documentare a Corpului de control al premierului la Ministerul Economiei cu privire la participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Ministerul Economiei precizase, într-un comunicat de presă, că pentru participarea firmelor româneşti la târgul SIAL Paris, desfăşurat în perioada 16-20 octombrie, MECRMA a plătit chiria spaţiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branşament electric, racord la apă şi conexiune la Internet, în valoare de circa 1,2 milioane de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here