Ministerul Finanţelor a atras 600 milioane de lei de la bănci, la un randament de 3,90% pe an

0
920

Din datele transmise de Banca Naţională a României reiese că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 600 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 80 de luni, la un randament mediu de 3,90% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,809 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în august 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna iulie, împrumuturile programate de MFP în august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here