Minciuna, la ea acasă: Deşi site-ul BII îl contrazice, Teodorovici neagă ca ar avea imunitate ca guvernator al băncii lui Putin

0
494

Săptămâna trecută, senatorul PNL Florin Cîţu a dat publicităţii o serie de documente, postate şi pe site-ul BII, din care reiese că ministrul Eugen Teodorovici beneficiază de o serie de privilegii, inclusiv scutire de taxe şi impozite şi imunitate diplomatică, în calitatea sa de guvernator al României la Banca Internaţională de Investiţii.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a negat acuzaţiile pe care i le-a adus senatorul PNL Florin Cîţu, legate de privilegiile de care beneficiază ca guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie controlată de Putin, deşi pe site-ul băncii scrie clar acest lucru.

Ministrul Finanţelor a negat că ar fi scutit de plata către stat a taxelor şi impozitelor aferente veniturilor obţinute în calitatea sa de guvernator al BII din partea României, sugerând că declaraţiile liberalului Florin Cîţu, deşi dovedite cu documente postate în mod transparent de BII, fac parte din campania electorală.

„Continuăm în acelaşi registru, cu declaraţii de acest fel: ba că sunt nu-ştiu-ce spion, ba că nu plătesc taxe la stat, ba că… Eu alerg după astfel de declaraţii, ca să le dezmint. Nu este un normal pentru un ministru de Finanţe. Nu s-a jucat nimeni cu nimic, nu sunt nici spion rus, plătesc şi taxe la stat, n-am imunităţi… sincer… Doar dacă s-ar citi puţin legislaţia în vigoare, atunci lucrurile ar fi foarte clare. Numai că, din păcate, în România, fiind, probabil, în ajun de campanie electorală – din păcate, avem şi anul acesta şi anul viitor, perioadă de campanie – mi-aş dori foarte mult să nu mai fie o astfel de abordare. Cred că îmi doresc şi rămân cu dorinţa, pentru că sigur colegii noştrii din opoziţie nu înţeleg decât să facă tipul acesta de campanie. Dacă ai argumente, foarte bine. Vino cu argumente, cu probe, cu chestiuni care să fie de neconstestat”, a afirmat Eugen Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă.

Ministrul Finanţelor a apreciat că asemenea acuzaţii pot fi însă crezute de cei care le văd, deoarece nivelul de educaţie financiară din România este extrem de redus.

„Dar să faci afirmaţii în spaţiul public…, profiţi de faptul că majoritatea oamenilor din România nu au nivelul de cultură financiară şi, din păcate, nici în sălile acestea, nici în Senat, nici în Camera Deputaţilor. Ar trebui ca educaţia financiară să fie primul pas cu care se începe: partea de politicieni, după aceea, administraţie centrală, locală, pentru că altfel astfel de declaraţii nu şi-ar găsi ecou”, a precizat Teodorovici.

Ce scrie în protocolul BII:  

  1. Reprezentanţii membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum şi supleanţii lor beneficiază de următoarele privilegii şi imunităti pe timpul îndeplinirii de către aceştia a obligaţiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii:
  2. a) imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative privind acţiunile întreprinse de către aceştia în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privinţă răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere;
  3. b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcţionarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv;
  4. c) scutirea de la plată taxelor şi impozitelor directe privind orice sume bănesti care se plătesc reprezentanţilor sau supleanţilor acestora de către statul membru care i-a desemnat;
  5. d) scutirea de orice obligaţii de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here