Mihai Tudose nu a uitat de comunism, isi lauda partidul sustinand ca economia e pe culmi mari chiar daca salariile nu au crescut, mediul de afaceri avertizeaza masurile split TVA si Ambasada Americii se arata ingrijorata de masurile pe care actualul guvern le ia. “De vina este PNL”.

0
1514

Mihai Tudose a venit la raport în Parlament! Premierul a fost chemat pentru a da explicații privind situația economică. Liberalii vor să știe de ce au scăzut încasările la buget, iar deficitul bugetar a crescut. Asta în timp ce PSD se laudă cu creșterea economică. Este prima dată când Mihai Tudose vine să dea explicații deputaților.

Redăm cele mai importante declaraţii ale premierului Tudose.

“Multumesc colegilor din PNL pentru oportunitatea acestei dezbateri, o spun cu sinceritate. De fiecare data cand PSD a guvernat, a avut guvernare solida. O spun cifrele de la organismele internationale: cresterea economica de 5,8% e cea mai mare din UE. E cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale. Ne cerem scuze ca vom depasi cresterea economica prognozata pentru acest an – Investitiile sunt mai mari decat in primul trimestru si fata de anul trecut. Castigul salarial mediu net din economie a crescut cu 15% fata de aceeasi perioada din 2016.  Pensia medie de asigurari de stat s-a majorat .Sectorul privat a creat mai multe locuri de munca, cele mai multe in industrie. Avem cel mai mic numar de someri inregistrati de dupa 1986. Sprijinim sectorul privat, si rezultatele nu intarzie sa apara – Comertul exterior s-a intensificat, exportul spre statele UE a crescut cu 10%. Avem productii-record in agricultura datorita investitiilor si subventiilor. Dupa 2014, inmatricularile de noi societati depasesc dizolvarile. Imbunatatire a increderii generale in economie. Conform programului de guvernare, creşterea economica a inceput sa se resimta in buzunarul romanului. Sectorul privat a creat mai multe locuri de munca. Cele mai multe locuri de munca au fost in industrie. Apoi, in hoteluri. Nu sunt aici sa va aduc aminte de o perioada a guvernarii trecute. Sunt aici pentru ca mi-ati solicita aceste date. In ce priveste crestrea bugetara, acestea se vad. Toate reformele bugetare au ţinut cont de indiciile externe.(…)V-am prezentat un tablou economic pe scurt, dar destul de convingator pentru a spulbera indoielile Opozitiei. In ce priveste cresterea veniturilor bugetare, in primele 7 luni veniturile cu fost cu 9% mai mari fata de perioada similara anului trecut. Se datoreaza si unei mai bune colectari, si programului de guvernare. Absorbtia fondurilor UE: ne-am angajat la 5,2 mld euro, progrnoza e ca o vom depasi. Am deblocat toate autoritatile de management, am fost campionii UE in agricultura. S-a implementat deja programul Start-up nation. Avem in vedere o camera de comenzi a Romaniei, care sa asigure desfacerea pentru micii producatori. Proiectul legii bugetului va fi trimis in Parlament in noiembrie. Deficitul la 8 luni e de – 0,77%. Datoria e de 37%, printre cele mai mici din Romania. Pilonul 2 de pensii:. am anuntat ca nu ne atingem de el, banii raman acolo Plangeti pe tema celor care pleaca din tara: e mai mult de 200.000, e cifra celor care au plecat anul trecut, doamna Turcan, pe Guvernarea Cioloş.(..) Anul trecut nu vorbeati de niciun manul, pentru ca nu era gata niciunul”.

Decizia a fost luată vineri de Biroul permanent al Camerei Deputaților, la solicitarea grupului parlamentar al PNL.

“La solicitarea grupului parlamentar liberal, luni, 4 septembrie, premierul Mihai Tudose va veni în plenul Camerei Deputaților la “Ora prim-ministrului” pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea economiei românești. Există foarte multe semne de îngrijorare generate de o serie de dezbateri și de informații apărute în spațiul public, unele dintre ele lansate chiar de premierul Tudose, care par că vor conduce România într-o criză similară celei din 2008 — 2009. În momentul de față suntem într-o situație care trebuie explicată de la vârful Guvernului, pentru că avem creștere economică, în același timp avem un deficit în creștere și încasări slabe la bugetul statului. Avem investiții aproape zero, fonduri europene aproape zero și cheltuieli care trebuie să fie suportate din ceva”, a afirmat liderul grupului PNL, deputatul Raluca Turcan.

Ea a mai spus că, de aceea, “cu forța și tăria declarațiilor publice din Parlamentul României, premierul Mihai Tudose trebuie să prezinte starea exactă a economiei Românești, a investițiilor pe fiecare minister, execuția bugetară pe fiecare minister și pe întregul Guvern”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here