MIhai Craiu – Despre fake-news și stări emoționale

0
664

Seria conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor” în format online continuă cu o nouă conferință, susținută de Mihai Craiu, cadru didactic la UMF Carol Davila și fondatorul inițiativei Spitalul Virtual pentru Copii, care ne-a vorbit despre rolul și barierele comunicării despre subiecte medicale în era social media.

Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Managementul unei situații de criză în direct” ne invită să aflăm mai multe despre comunicarea legată de subiecte medicale, fake-news și stări emoționale, așteptări nerezonabile și medicină defensivă.

Prezentarea lui Mihai Craiu se dorește a fi o trecere în revista a potențialelor răspântii ale comunicării medic-pacient (părinte în cazul acesta, căci invitatul este pediatru) în România actuală. Accesul facil la informație și la mediile online a schimbat perspectiva comunicării medicale la nivel global, indiferent de statusul socio-economic al regiunii respective. Conform datelor de la International Telecommunication Union, în Romania există mai mult de un telefon pe cap de locuitor. Acest acces foarte mare, corelat cu o rețea de broadband eficientă (locul 5 în lume la rețele fixe și 41 la cele mobile) plasează pacientul român în poziția de expunere mare la știri medicale cu o calitate foarte variată.

Și pentru că suntem o țară cu o populație latină și emoțională, acest acces extins permite diseminarea unor informații mai degrabă inexacte. Pacientul român, ca orice alt pacient din lume, are tendința de a accesa mai întâi informațiile din mediul virtual și abia apoi apelează la medicul de familie, în scenariul în care apar probleme de sănătate; iar sursele nu sunt mereu cele mai autorizate sau competente voci, în ciuda existenței numeroaselor entități oficiale sau ONG-uri care doresc sa crească nivelul de “health literacy”. Este de notorietate faptul că știrile false circulă mult mai facil și au o capacitate de penetrare mult mai mare decât știrile corecte [4], iar în domeniul medical acest lucru pare a fi și mai acut.

Plecând de la povestea Spitalului Virtual pentru Copii®, dr. Craiu prezintă dificultățile pe care le-a întâlnit în construirea acestei platforme educaționale destinată părinților din Romania. Evenimente memorabile, experiențe personale și dileme sunt aduse în fața auditorilor, în speranța identificării unor posibile strategii de ameliorare a calității comunicării despre sănătate. Onestitatea, implicarea și prezentarea opțiunilor validate (și a surselor datelor utilizate în argumentare) par a fi instrumentele care ar putea micșora actuala prăpastie ce separă pacienții de o buna parte a corpului medical al țării noastre.

Particularizând cu unele aspecte induse de percepția diferită a pacienților (foarte concret ilustrata de formularea lui Lee Atwater “Perception is reality”), dr. Craiu evocă unele dificultăți de comunicare în era pandemiei COVID-19. Emoțiile, dar și stresul constant (“inima ruptă” a COVID19 este o realitate, iar excesul de suprasolicitare pare a deveni o constantă de mare actualitate), distorsionează percepția și influențează deciziile privind actul medical. Organizația Mondiala a Sănătății a numit acest fenomen de suprasaturare cu informații corecte sau incorecte legate de COVID-19 “infodemie”. Iar experții au încercat sa îl definească și să aducă soluții.

Mesajul conferinței poate fi unul optimist și evocă nevoia de ameliorare a strategiei de comunicare, în limbaj accesibil (“pacienteză”), cu un partener de dialog, pacient sau părinte, care poate fi implicat în deciziile de diagnostic sau terapie, folosind ca vector de informație Social Media.

Înregistrarea integrală a conferinței poate fi accesată aici.

Medicul Mihai Craiu a absolvit Facultatea de Pediatrie din cadrul UMF Carol Davila în 1989, urmând apoi treptele pregătirii profesionale în centrul universitar București și obținând prin concurs gradul de medic specialist în 1994 și pe cel de medic primar în 1998. Din 1991 a devenit cadru didactic în Catedra de pediatrie a Spitalului Emilia Irza (actualmente INSMC – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului). A promovat prin concurs toate gradele universitare până la poziția actuala de conferențiar universitar și cea de șef al Disciplinei 2 Pediatrie INSMC. În cursul formării profesionale, a urmat stagii și cursuri de perfecționare în UK (Wroxton College, Oxford), Olanda (Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht) și SUA (Kosair Children’s Hospital, Louisville, Kentucky).

Și-a desfășurat activitatea mai ales în Compartimentul de Terapie Intensiva al INSMC și a participat la constituirea unor noi secții clinice. La vremea respectiva, a înființării CPU al INSMC, în 2007, dr. Craiu a dezvoltat conceptele de structură și formare de personal (cursurile PALS și modulele de BLS/ALS), dezvoltând un modul care, în prezent, asigură un triaj anual de peste 45000 pacienți. Din 2015, dr. Craiu a condus și dezvoltat nou-înființata secție Clinica V cu profil de Pneumologie Pediatrică, având în structura un compartiment de Genetică clinică.

Dr. Mihai Craiu a participat la numeroase studii clinice în aria pneumologiei pediatrice [studii internaționale de astm, pneumonii, fibroză chistică etc.], fiind sub-investigator sau investigator principal în 14 astfel de studii. A fost implicat în proiectul european de cercetare ARPEC [Antibiotic Resistance and Prescribing în European Children]. Totodată, dr. Mihai Craiu a publicat peste 70 de articole și capitole de tratate de specialitate, având în prezent 156 de citări în reviste indexate și un h-index de 5.

De trei ani, dr. Craiu coordonează activitatea unui proiect educațional destinat Social Media, numit Spitalul Virtual pentru Copii (SVC), care are peste 197.000 urmăritori. Impactul SVC asupra comunicării medicale în limba română a fost evaluat ca fiind unul pozitiv și a fost premiat cu Premiul Special al Juriului la Gala COPAC 2017 și cu premiul 1 la a 7-a Competiție Europeană de Comunicare Vaccines Champion 2018.

Citeste mai mult: Mihai Craiu despre Fake News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here