Marea Britanie a semnat un acord comercial, preliminar, cu Canada

0
1688

„Este o afacere fantastică” spune prim-ministrul Boris Johnson salutând acordul încheiat cu Canada care, speră el, va deschide calea pentru alte negocieri ulterioare. Între timp, ministrul de finanțe al Marii Britanii nu doreste să revină la măsurile de austeritate luate in anii anteriori.

Marea Britanie a semnat un acord comercial preliminar cu Canada. Oficialii guvernului britanic speră ca acordul semnat sâmbătă va deschide calea pentru viitoarele negocieri privind un acord final între cele două țări.

“Acesta este un acord fantastic pentru Marea Britanie, care va asigura comerțul transatlantic cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri”, a declarat premierul britanic Boris Johnson. “Companiile britanice exportă de toate in Canada, de la mașini electrice până la vin spumant, iar acordul incheiat astăzi se va vedea in volumul schimbului  comercial dintre cele doua tări.”

Marea Britanie a continuat sa desfășoare relatii comerciale si cu alte țări din Uniunea Europeană, după retragerea sa din blocul comunitar de la 1ianuarie, anul acesta. Tranziția este așteptata să se încheie la data de 31 decembrie. Fără noi acorduri comerciale bilaterale, comerțul cu țările Uniunii Europene ar putea fi afectat de tarife vamale și de birocrație. Acordul preliminar cu Canada este al doilea acord comercial important, incheiat de Marea Britanie după Brexit, primul fiind acordul de liber schimb semnat cu Japonia, în luna octombrie.

Marea Britanie nu-și resetează doar politica comercială, ci se află și în fața unui punct de cotitură în politica fiscală. Spre exemplu, ministrul britanic al finanțelor, Rishi Sunak, nu dorește să revină la cursul rigid, de austeritate, din anii precedenți, în pofida creșterii datoriei naționale, ca rezultat al crizei coronavirus. Rishi Sunak a declarat pentru Sky News ca „a exclus măsurile de austeritate” din prezentarea bugetului pentru anul viitor, planificata să se desfășoare miercuri. În schimb, spune ca „va exista o creștere destul de substanțială” in privinta cheltuielilor cu serviciul public. Criza deja a produs un deficit de 200 de miliarde de lire sterline în planurile financiare ale ministrului Rishi Sunak.

Marea Britanie suferă extrem de greu din cauza crizei coronavirus. Banca Angliei estimeaza că este posibil ca produsul intern brut să se prăbușească cu o rată record de 11%, în acest an. Restricțiile de contact, impuse în luna noiembrie, afectează în primul rând sectorul serviciilor care reprezintă aproximativ 80% din producția economică a Marii Britanii.

Regulile anuntate pentru Crăciun

Având în vedere al doilea val de coroanavirus, potrivit ministrului Sunak, britanicii vor  trebui să fie pregătiți și să înțeleagă că nu vor putea sărbători normal, Crăciunul. “Oricât de frustrant este pentru noi toți, Crăciunul nu va fi normal, anul acesta”, a declarat Rishi Sunak. Cu toate acestea, potrivit unui raport publicat de The Telegraph, prim-ministrul Boris Johnson ar dori să relaxeze unele reglementări, în perioada 22-28 decembrie. Boris Johnson va anunța detaliile noilor măsuri, in cursul zilei de luni, conform purtătorului de cuvânt al guvernului britanic.

Pe de alta parte, in sondaje, mulți britanici au declarat că vor încălca regulile pandemiei pentru a-și putea vizita rudele, de Crăciun. Potrivit unui raport al postului Sky News, bisericile ar trebui să fie deschise de Crăciun, iar accesul in puburi și restaurante ar trebui să fie posibil, în anumite condiții.

Există încă un blocaj parțial, în Anglia, până la începutul lunii decembrie. În acest timp, se aplică restricții de contact foarte aspre, iar majoritatea magazinelor sunt închise. Cu toate acestea, școlile și universitățile sunt deschise. In perioada urmatoare, potrivit oficialilor din Downing Street, se va aplica din nou sistemul pe trei niveluri, în care vor intra în vigoare mai multe măsuri. Fiecare regiune a țării va decide asupra propriilor măsuri pe care le vor lua pentru a lupta împotriva coronavirusului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here