Mai mult de jumătate dintre românii emigrați vor să investească în România, în special în turism și agricultură, însă principala lor barieră este corupția din țară

0
1624

Intr-un studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research, se arată:

„56% dintre românii emigrați vor să investească în România (iar cei din Marea Britanie vor să investească în România în pondere de 69%), considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) și agricultura (38%), însă principala lor barieră este corupția din țară”.

Marius Bostan, inițiatorul RePatriot, susține că, pentru a investi în țara lor, românii au nevoie de încredere și de oportunități, au nevoie de exemple de succes în care să se regăsească.

„Corupția, birocrația și neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micșorăm aceste bariere prin puterea exemplului, prin platforma RePatriot, prin întâlniri directe în care lucrăm împreună, umăr la umăr, pentru a genera plusvaloare afacerilor noastre și României”, a spus Bostan.

Conform studiului, pentru românii care vor să se întoarcă, principalul motiv este regăsirea ‘cuibului’, iar 68% spun că vor să fie ‘din nou acasă’.

„Foarte promițător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în țară. Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în țară, 56% vor să înceapă o afacere. Ei se declară optimiști cu privire la potențialul de schimbare al României și, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învățat și să ajute la schimbarea în bine a mentalității românești (‘Vreau să aduc o cultură a responsabilității în România’). 43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăți”, menționează sursa citată.

Adina Nica, managing director Open-I Research a precizat că dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (43% din românii emigrați), 82% declară că principalul motiv este corupția și 70% clasa politică.

„Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea. Din păcate, cei care nu vor să se întoarcă în țară sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educație în ultimii ani, ei având, mai mult decât media, studii superioare și vârsta între 25 și 45 de ani”, a precizat Nica.

71% dintre românii din străinătate au transferat bani în țară în ultimele 12 luni (procentul cel mai mare se înregistrează la emigranții din Spania, 78%).

„În cultura românească, familia este o valoare centrală. Părinții fac tot ce le stă în putință pentru a asigura copiilor un trai mai bun. Acesta este și motivul pentru care cei mai mulți au ales calea emigrării, făcând astfel un compromis, rupându-se de familie pentru a-i face un bine acesteia. De aceea, în unele cazuri, copiii și soțul/soția rămași în țară, dar și depărtarea de familia lărgită îi face pe cei mai mulți să nu se simtă împăcați cu noua viață, de emigrant. 72% simt lipsa celor dragi ca principal dezavantaj al emigrării”, a explicat Adina Nica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here