Ludovic Orban: regulile impuse prin OUG 114  îi va lăsa pe cei 7 milioane de români care contribuie la pensiile private obligatorii fără banii cu care au contribuit şi fără pensia suplimentară

0
888

Ministrul Finanţelor Publice se arată încezător în capacitatea Pilonului I de pensii, sugerând că acesta poate deveni extrem de atractiv în condiţiile în care s-ar face investiţii din aceste fonduri, într-un mod asemănător celor practicate cu Pilonul II.

Liderul PNL, Ludovic Orban avertizează însă că Guvernul intenţionează să desemneze administratori publici pentru pensiile private, pentru că nu poate renunţa la cele 11 miliarde de euro.

“Este foarte important de precizat că bugetul de pensii în acest an este pe excedent ca urmare a unei măsuri pe care Guvernul a luat-o în perioada trecută, anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat”, a spus Teodorovici.  

El a menţionat că proiectul de buget pe 2019 prevede un plus de 0,2% din PIB.   

“E un element extrem de important. Măsura a avut un efect determinant în această schimbare de situaţie de la un deficit, dacă îmi aduc aminte în anii trecuţi, până la 18 miliarde lei, astăzi s-a ajuns la momentul în care avem excedent. Aici şi vizavi de ce se spunea anul trecut că atunci când menţionam că Pilonul I de pensii poate fi chiar, să spunem aşa, către o zonă pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales cei care urmează să intre în pensie, care poate face chiar investiţii astfel încât să fie sau din care să se facă investiţii astfel încât să devină foarte atractiv”, a explicat ministrul Finaţelor.     

Acţionarii celor 7 administratori de fonduri de pensii de Pilon II sunt obligaţi de OUG să aducă majorări de capital de cca. 3,7 miliarde de EUR (800 de milioane de euro), adică de 10 ori mai mult decât capitalul social existent în industrie şi care a asigurat funcţionarea impecabilă a sistemului timp de 11 ani. Împreună cu celelalte măsuri prevăzute de OUG – reducerea comisioanelor şi opţionalizarea Pilonului II – această masură nu va putea fi susţinută de sistem, e fizic, logic, economic imposibil.  

Ludovic Orban, atrage atenţia că regulile impuse prin Ordonanţa 114  îi va lăsa pe cei 7 milioane de români care contribuie la pensiile private obligatorii fără banii cu care au contribuit şi fără pensia suplimentară cuvenită atunci când vor aunge la vârsta pensionării.   „Dragnea şi Tăriceanu privesc cu jind cele aproape 11 miliarde de EURO din conturile personale ale contribuabililor şi încearcă de 2 ani să naţionalizeze pilonul 2 de pensii. În OUG 114 au introdus prevederi absurde care vor alunga toate companiile private de administrare.   

Banii vor încăpea pe mâna unor administratori publici desemnaţi de cei doi, care vor face praf toate economiile oamenilor. Prin crearea posiblităţiii ca după 5 ani contribuabilii să se retraga de la pilonul 2 de pensii, majoritatea oamenilor nu o să mai accepte să îşi dea banii pe mana unor mafioţi şi consecinţa va fi distrugerea pilonului 2 de pensii.   

Milioanele de români activi astăzi vor fi condamnaţi la sărăcie după pensionare pentru că vor pierde acest supliment vital pentru completarea pensiei din ce în ce mai mici pe care o va putea acorda sistemul public de pensii”, scrie Orban pe pagina sa de Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here