Klaus Iohannis: „ţopăiala fiscal-bugetară” trebuie să înceteze și inițiativele fiscale anunțate de Coaliția PSD-ALDE par „contramăsuri” la majorările salariale abia oferite ca parte a programului de guvernare cu care au fost câștigate alegerile

0
1421
Iohannis:

 „Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate. (…) Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice, şi că ştim să ne respectăm angajamentele”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Mihai Tudose.

„Noi, românii, şi dvs avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD – ALDE, după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţiei PSD – ALDE, ar putea suna ‘aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi’. Că a fost sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care probabil aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie. Dar, faptele rămân”, a continuat preşedintele României.

Klaus Iohannis a atras atenţia şi că programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile „acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliţia cu un nou guvern şi, surpriză, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contra măsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat, este dreptul legitim al coaliţiei să meargă cu ce program de guvernare doreşte în Parlament, dacă obţine votul de învestitură, guvernul se va apuca de treabă, dar în şase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranţă induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil nu ştiu, nu am văzut calcule”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here