În trimestrul întâi din 2019, standardele de creditare pentru populaţie s-au înăsprit semnificativ, iar potrivit bancilor, trendul va continua şi în al II-lea trimestru

0
595

În primul trimestru al anului a existat o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum acordate populaţiei, iar instituţiile de credit anticipează o înăsprire a standardelor de creditare şi în trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj publicat de BNR.

”Primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum acordate populaţiei. Pe segmentul companiilor nefinanciare, băncile au menţinut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior”, se arată în comunicat.

În perioada următoare (T2 2019), instituţiile de credit anticipează o înăsprire marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor imobiliare şi moderată în cel al creditelor de consum destinate sectorului populaţiei. În cazul companiilor nefinanciare, aşteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de înăsprire marginală a standardelor de creditare, conform BNR.

”Cererea a crescut marginal în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi a scăzut semnificativ în ceea ce priveşte creditele de consum acordate gospodăriilor. La nivelul companiilor nefinanciare, cererea a consemnat o reducere moderată”, se arată în comunicat.

În funcţie de dimensiunea companiilor, se observă o diminuare semnificativă a cererii de credite în cazul companiilor mari şi o scădere moderată în cel al companiilor mici şi mijlocii, potrivit BNR. Pentru sectorul populaţiei, în T2 2019 băncile estimează o creştere marginală a cererii de împrumuturi pentru locuinţe şi o diminuare moderată în cel al creditelor de consum.

”În sectorul companiilor, se aşteaptă o evoluţie constantă a cererii la nivel agregat. Din partea companiilor mici şi mijlocii, instituţiile de credit estimează că cererea se va majora marginal în trimestrul următor”, se arată în comunicat.

Cererea de credite din partea companiilor a consemnat, la nivel agregat, o reducere moderată. Companiile mari şi-au diminuat cererea de finanţare în mod semnificativ, atât pentru împrumuturile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, în timp ce în cazul companiilor mici şi mijlocii cererea a scăzut moderat, potrivit BNR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here