În primul trimestru al anului deficitul de cont curent a atins 1,212 miliarde euro, cu 18% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut

0
555

Conform datelor Băncii Naţionale a României, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde euro în perioada ianuarie-martie, cu 18% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ianuarie-martie 2018, deficitul de cont curent a fost de 1,027 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Deficitul comercial al României a avansat cu 33,9% în primele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,645 miliarde euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică .

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în ianuarie-martie, un deficit de 3,580 miliarde euro, în creştere cu 895 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 112 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un excedent de 91 milioane euro, comparativ cu un deficit de 589 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 142 milioane euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România, în ianuarie-martie, au însumat 1,243 miliarde euro (comparativ cu 1,555 miliarde euro în perioada ianuarie – martie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 854 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 389 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior,

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here