România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est, în contextul în care are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic. Totodată, traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro, potrivit stopcontrabanda.ro.
Conform datelor centralizate de către stopcontrabanda.ro, autorităţile române au capturat, în primul trimestru al lui 2019, peste 36 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu 50% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în primele trei luni ale anului de către autorităţile române se ridică la peste 18 de milioane de lei.
Potrivit directorului juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco România, Ileana Dumitru, chiar şi în aceste condiţii, piaţa neagră a continuat să crească.
”În ciuda faptului că autorităţile de la frontieră au reuşit să crească cu 50% valoarea capturilor de ţigarete faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră a continuat să crească. Consumul mare de ţigarete de contrabandă nu poate fi combătut decât prin măsuri ferme atât la graniţă cât şi în punctele de vânzare din interiorul ţării. În caz contrar, având în vedere creşterea bruscă recentă a accizei, unii consumatori vor alege în continuare produsele de pe piaţa neagră, la jumătate de preţ dar nesupuse niciunui control de calitate”, a declarat Ileana Dumitru.
”Stop contrabanda” este o campanie a companiei British American Tobacco care îşi propune informarea constantă a cetăţenilor şi autorităţilor asupra efectelor contrabandei cu ţigarete.