În luna martie, cu un dezechilibru de 690 milioane euro, România a trecut pe deficit de cont curent

0
1373
consiliu fiscal

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele trei luni din acest an un deficit de 690 milioane euro, de 2,2 ori mai mare decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale şi a serviciilor turistice, la care se adaugă şi dividendenle repatriate de către firmele străine cu afaceri în România, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

După primele trei luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 314 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR. Totuşi, faţă de februarie, când contul curent înregistra un excedent de 204 milioane euro, balanţa s-a deteriorat sensibil în martie.  Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele trei luni de 2,32 miliarde euro, mai mare cu 18,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în primele trei luni ale acestui an.  Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 15% în primele trei luni, până la 2,15 miliarde euro.

Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului. Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 580 milioane euro după primul trimestru, faţă de un deficit de 821 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2016, deşi la finalul lui februarie înregistra un excedent de 251 milioane euro.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a redus excedentul cu 1%, la 1,803 miliarde euro în primele trei luni din 2017.  Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns după primele trei luni la un excedent de 240 milioane euro, cu 57% mai mic decât în ianuarie-martie 2016.

 În 2016, România a înregistrat o creştere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent faţă de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine. În 2015, deficitul contului curent a fost de 1,94 miliarde euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here