Guvernul Dăncilă mai face o vacă de muls pentru autostrăzile inexistente

0
1175

După trei tentative eșuate de construire în parteneriat public-privat a autostrăzii Comarnic – Brașov, Guvernul condus de Vasilica Dăncilă a găsit o metodă genială de punere în aplicare a proiectelor în concesiune.

În ordonanţa de urgenţă care reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat, specialiştii din Executiv şi de la Ministerul Transporturilor au strecurat un paragraf privind înfiinţarea unui FOND special de finanţare a acestor contracte.

„De asemenea, actul normativ prevede constituirea, în termen de 1 an, a unui Fond special de finanţare a contractelor de parteneriat public-privat care se încadrează în categoria proiectelor strategice. Acest Fond special va fi constituit din venituri publice provenind din resurse financiare fiscale şi nefiscale, inclusiv subvenţii, prevăzute de legea specială de înfiinţare a respectivului fond special”, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Mai mult, în scopul implementării contractului de parteneriat public-privat se înfiinţează şi funcţionează, conform Legii societăţilor nr.31/1990, o societate de proiect.

Potrivit notei de fundamentare, acest proiect de OUG este întocmit pentru îndeplinirea prevederilor din Programul de guvernare 2018-2020. În realitate, numai studiul de fezabilitate pentru un proiect de autostradă, în lungime de circa 50 km, construit în perteneriat public-privat durează între 2 şi 3 ani.

Conform unor surse guvernamenale, odată aprobată odonananţa privind parteneriatului public-privat, Guvernul prin Ministerul Transporturilor, pune pe tapet proiectul de autostrăzii Bucureşti-Alexandria -Craiova – Calafat, autostrada de centură a Capitalei şi autostrada Târgu Mureş-Iaşi.

În România nu s-a implementat niciun proiect de autostradă în parteneriat public-privat, Ministerul Transporturilor a reuşit performanţa de a rezilia de trei ori contractul de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov, respectiv 2005, 2010 şi 2015.

Toate detaliile pe:

http://www.capital.ro/guvernul-dancila-creaza-o-vaca-de-muls-pentru-autostrazile-inexis.html

Citeste si  Administrația Porturilor Maritime a ajuns la cel mai mare număr de angajați din ultimul deceniu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here