Guvernul a decis că ONG-urile vor primi din impozitul plătit de persoanele fizice o cotă majorată de la 2% la 3,5%

0
1055

Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de modificări fiscale, care vizează, printre altele, majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe venitul persoanelor fizice care poate fi alocată organizaţiilor neguvernamentale şi unităţilor de cult, furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, a declarat premierul Vasilica Dăncilă.

În deschiderea şedinţei de Guvern, Vasilica Dăncilă a spus : “Aşa cum am promis, astăzi începem să aprobăm prin ordonanţă de urgenţă o serie de măsuri în sprijinul ONG-urilor furnizoare de servicii sociale. Astfel, microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanţării organizaţiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi la cel puţin un serviciu social licenţiat vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venitul microîntreprinderilor până la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective”.

Premierul a adăugat că prin aceeaşi OUG, în cazul persoanelor fizice, „se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat”.

Vasilica Dăncilă a mai spus ca alte aspecte importante cuprinse în ordonanţa de urgenţă vizează stimularea investiţiilor şi a antreprenoriatului.

“Vă mai dau două exemple – şi anume ordonanţa de urgenţă introduce o nouă regulă fiscală potrivit căreia microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit prin îndeplinirea a două condiţii; şi anume un nivel de capital social minim de 45.000 de lei, aproximativ 10.000 de euro, sau care au cel puţin doi salariaţi. De asemenea, pentru transportatorii de mărfuri şi persoane se introduce o nouă măsură prin reducerea accizei la motorină, şi anume se diminuează cu 183,62 lei pe tonă, respectiv 217,31 lei pe tonă nivelul accizei la motorina utilizată drept carburant pentru sectorul transportului de mărfuri sau transportului de personae”, a precizat Vasilica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here