Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunţat că fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au realizat, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie, plăţi în valoare de 454,7 milioane lei (95,7 milioane euro) către un număr de 63.153 de participanţi şi mostenitori.
Sumele sunt aproximativ egal împărţite între fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative (226 milioane lei la Pilonul II, 228 milioane lei la Pilonul III).
Însă, cazurile de plată sunt mai multe la Pilonul III (peste 38.000, faţă de 25.000 la Pilonul II).
”Potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private sub forma de anuităţi (viagere), participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani”, se arată în comunicat.
Conform Codului fiscal în vigoare, singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 lei lunar.