Băncile sunt forțate să cumpere din piaţă 1,2 miliarde euro, potrivit Băncii Naționale a României, instituție care în mai multe rânduri s-a declarat în primul rând preocupată de stabilitatea financiară a băncilor și mai puțin de situația personală a celor împrumutați. Legea poate fi considerată o expropriere forţată a băncilor, mai spune BNR.
Semnat de viceguvernator
Andreea Paul a pus mai multe întrebări băncii centrale, în primul rând în legătură cu impactul actului normativ. Răspunsul e semnat de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancară, a fost redactat în data de 10 octombrie.
În răspuns sunt menţionate, mai întâi, mai multe principii legale legate de proiectul dezbătut în Parlament.Astfel, conversia creditelor este deja prevăzută în legislaţia românească, prin transpunerea directivei europene 17, privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale, prin Ordonanţa de Urgenţă 52 din 14 septemrie 2016, intrată în vigoare la 30 septembrie.
La cursul BNR din data solicitării conversiei
Actul normativ prevede conversia creditelor denominate în valută străină la cursul BNR din data solicitării conversiei.”Conversia creditelor la orice alt curs este problematică sub mai multe aspecte ce ţin de: (i) intervenţia administrativă a unei terţe părţi într-un acord de voinţă între client şi bancă; (ii) afectarea semnificativă a patrimoniului băncilor, care poate fi considerată o expropriere fără justă despăgubire şi fără o just cauză”, argumentează BNR, în răspunsul transmis parlamentarului.