În scurt timp vor fi demarate lucrările pentru o linie de transport monorail, 80 de tramvaie suspendate urmând să fie implicate în acest concept, conform celor anunţate de către Gabriela Firea.
„Într-o perioadă scurtă de timp – am început deja pregătirile tehnice -, vom demara lucrările pentru o linie de monorail. Este vorba despre tramvai suspendat şi material rulant. 80 de tramvaie suspendate vor fi implicate în acest concept – o rută Bucureşti – Măgurele şi Bucureşti – centura în zona de nord spre Ploieşti”, a declarat Firea.
Prezentă la seminarul „Împreună pentru dezvoltare durabilă – Dezvoltarea regiunii Bucureşti-Ilfov”, Firea a prezentat mai multe proiecte demarate sau care sunt necesare pentru rezolvarea problemei privind mobilitatea în această zonă.
„Anul acesta – am prins deja în bugetul Primăriei Generale a Capitalei – extinderea şi modernizarea şoselei Bucureşti – Măgurele, pentru facilitarea accesului la Institutul de Fizică Nucleară. (…) Dezvoltarea şi reorganizarea reţelei de transport public de călători în Ilfov, 63 de trasee pe o lungime de 1.150 km, reorganizarea traseelor de autobuz în Bucureşti pentru a răspunde mai bine nevoilor călătorilor, (…) realizarea coridorului de transport rapid cu autobuzul pe ruta Măgurele – Gara de Nord”, a afirmat Firea.
Potrivit primarului general al Capitalei, în foarte scurt timp, va fi demarat „un nod intermodal, lângă pasajul Domneşti”. „Va fi realizat de CNAIR, prin extinderea la patru benzi şi linie de tramvai rapid pe prelungirea Ghencea până la şoseaua de centură, de asemenea cu realizarea în acea zonă a unei parcări de tip park and ride”, a spus Firea.
Ea a vorbit şi despre demararea, luna viitoare, a construirii parcării de tip park and ride de la capătul şoselei Pantelimon, cu staţie de tramvai în acea zonă.
“De asemenea, dorim realizarea unei parcări de tipul park and ride, unde navetiştii să poată să lase maşina în siguranţă şi să se transfere către centrul oraşului cu mijlocul de transport în comun. Chiar de luna viitoare, vom demarara construcţia unei parcări de tip park and ride de la capărtul şoselei Pantelimon, lângă CORA, cu staţie de tramvai în acea zonă. Acest concept va fi extins la toate ieşirile din Bucureşti, la intersecţia şoselei de centură cu A1, A2, A3, DN1, până la DN7”, a menţionat primarul.
„Acest concept va fi extins la toate ieşirile din Bucureşti. Pasul următor va fi construirea unei staţii de căi ferate în aceste locaţii, deci noduri intermodale şi introducerea transportului local de călători pe centura feroviară. Transportul urban pe calea ferată este utilizat în marile aglomerări urbane din Europa, în timp ce reţeaua de căi ferate din Bucureşti, cât şi centura feroviară a Bucureştiului stau neutilizate de aproape 30 de ani”, a menţionat Firea.
Primarul general a vorbit şi despre lipsa unui aeroport în sudul Capitalei şi despre nefinalizarea Canalului Dunăre – Bucureşti. „Am primit mai multe delegaţii de investitori români şi străini, care, dacă Guvernul României ar decide reluarea acestui proiect al canalului Dunăre – Bucureşti, ar fi dispuşi să vină să participe la licitaţii sau să preia aceste lucrări pentru a le finaliza. Este mare păcat ca o investiţie a statului român, banii noştri, ai tuturor, să fie îngropaţi în acest obiectiv – canalul Dunăre – Bucureşti”, a spus edilul Capitalei.
Firea a reiterat, în cadrul seminarului, dorinţa primăriei de a primi în administrare metroul, astfel, toate proiectele de dezvoltare a transportului public subteran fiind plătite de la bugetul local.
“Cât priveşte licitaţia pentru cele 400 de autobuze, comisia de licitaţie şi-a încheiat activitatea, a declarat un câştigător, ceilalţi participanţi au depus contestaţii. Suntem în această perioadă legală de rezolvare a contestaţiilor. Sperăm să se finalizezea cât mai curând această procedură şi să semnăm contractul”, a mai spus edilul capitalei.