Economia României este supraîncălzită, vulnerabilă şi instabilă, iar atunci când creşterea economică se va transforma în recesiune, deficitul bugetar se va tripla

0
1472

Florin Cîţu, vicepreşedintele PNL , arată că, în 2017, consumul real final ca procent din PIB a ajuns la cel mai mare nivel 104% (este mai mare pentru că sunt alte componente care au contribuţie negativă). În acelaşi an investiţiile reale ca procent din PIB au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

„Suntem cu investiţiile cam pe unde eram în 2005”, evidenţiază liberalul. Comparaţia cu 2008 este importantă, spune el. „Exact ca în 2008, consumul arată că economia este supraîncălzită. În acelaşi timp, investiţiile arată de ce economia astăzi este vulnerabilă şi instabilă. Fără investiţii eşti vulnerabil. Să mai adăugăm aici că în 2008 datoria publică era de 13% din PIB iar astăzi este la 40% din PIB”, arată Cîţu într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, efectele dezmăţului fiscal din 2017 au început să se vadă, fiind reprezentate de „inflaţie, deficite mai mari, dobânzi în creştere, moneda naţională pe tobogan”, urmând ca toate aceste evoluţii şi dezechilibre să se accentueze „masiv” în 2018. „Trebuie să ţineţi minte că PSD este resposabil pentru ce va urma. Când creşterea economică se va transforma în recesiune, deficitul bugetar se va tripla, moneda naţională se va deprecia cu cel puţin 10% într-o lună, dobânzile ajung iar peste 5% şi România se va împrumuta din nou de la FMI să vă aduceţi aminte cum ne-a furat PSD”, a scris Cîţu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here