DIICOT: Andrei Cionca şi Casa de Insolvenţă Transilvania – grup infracţional organizat pentru spălare de bani

0
5197

Andrei Cionca, patronul de la Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), are calitate de suspect într-un dosar în care este cercetat pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani. Cei mai importanţi jucători din insolvenţă sunt vizaţi în dosarul penal 14/D/P/2014 şi pentru delapidare. Printre societăţile aflate în insolvenţă vizate sunt Leonardo, Romplumb, Victoria Holding, dar şi fabuloasa insolvenţă a societăţii Mox Construction, constructorul complexului Tower din Mănăştur. Cu toate că dosarul Tower a fost trimis de DNA Cluj în instanţă, iar Andrei Cionca este eternul cercetat de DNA central pentru delapidarea Romstrade, parchetele ar putea să îşi unească informaţiile legate de cel mai presupus corupt om din insolvenţă. Pentru că doar aşa poate ieşi adevărul la iveală.

Gazeta de Cluj a aflat în exclusivitate că DIICOT Cluj cercetează un grup infracţional organizat înfiinţat în urmă cu şapte ani de Andrei Valentin Cionca, patronul CITR, precum şi de nevasta acestuia, Cionca Anghelof Andreea Lăcrimioara, de ”locotenenţii” săi Radu Lotrean, Vasile Godîncă, Ion Florin Brisc şi Popa Sorin Anton. În cadrul acestui grup ar fi aderat în 2009 Oana Luca şi Pop Vasile Sorin, conform unor surse din DIICOT Cluj. Oana Luca a fost dată afară în 2013 de la Casa de Insolvenţă Transilvania şi s-ar fi despărţit în relaţii nu tocmai apropiate de Andrei Cionca, în schimb şi ea are calitate de suspect în cadrul acestui dosar. Exact ca toţi ceilalţi enumeraţi mai sus. Da, Andrei Cionca are în sfârşit calitatea de suspect într-un dosar penal.

”Casa de Insolvenţă Transilvania a fost folosită în scopul obţinerii de beneficii materiale prin folosirea şi traficarea bunurilor aparţinând unor societăţi comerciale aflate în procedura de insolvenţă sau faliment, care erau administrate de societate, iar ulterior, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor obţinute în mod ilicit, prin folosirea unor procedee fiscale ilicite şi folosirea de persoane interpuse, bunurile ajungeau în final la beneficiarii reali”, arată o sursă din cadrul DIICOT.

Delapidarea insolvenţelor în viziunea lui Cionca

Andrei Cionca este un afacerist complex care controlează numeroase societăţi comerciale. Dacă nu le controlează el direct, apropiaţii lui sunt acţionari sau administratori. Pentru că mai toate firmele care intră în insolvenţă şi au drept lichidator Casa de Insolvenţă Transilvania contractează ”servicii” de la firme apropiate CITR sau lui Andrei Cionca. Sau uneori chiar de la firme care sunt deţinute de Andrei Cionca. Aceasta sunt faptele vizate de procurorii DIICOT, însă ele sunt atât de comune, încât Cionca le făcea pe faţă. Chiar el putem să spunem că a patentat acest circuit de a-şi ”asigura” bonusuri din fiecare insolvenţă cu care a lucrat fie că a fost în mod direct sau indirect.

Este Mircea Hrudei în stare să finalizeze dosarul CITR?

Însă Mircea Hrudei, procurorul care instrumentează cazul, este cunoscut pentru rata mare de achitări în dosarele sale ”grele”. Grenadierul, Gazeta II şi Horia Ciorcilă sunt doar câteva nume grele din ”tolba” de achitări a lui Mircea Hrudei. Tot sub ”bagheta” lui Mircea Hrudei s-au făcut percheziţii acasă la Cionca, precum şi la sediul CITR, dar fără nicio continuate a procesului penal. Adică când toţi ştim că percheziţiile se fac înainte de demararea urmăririi penale, eventualele arestări preventive sau măcar luarea unor măsuri de genul controlul judiciar, uite că aici nu s-a întâmplat nimic. Zero măsuri, niciun comunicat, iar activitatea DIICOT Cluj este aproape invizibilă. Deşi ar avea unul dintre cele mai importante dosare de fapte asimilate corupţiei, cel al lui Andrei Cionca şi a Casei de Insolvenţă Transilvania.

Asociaţii CITR au venit cu firmele de acasă

Asociaţii CITR şi toţi cei cercetaţi în acest dosar penal au venit cu câte o societate prin care se ”scurgeau” banii de la firmele aflate în insolvenţă către cei care trebuiau să fie practicienii în insolvenţă şi să încerce să salveze firmele de la faliment.

”Cionca, Lotrean, Godînca şi Luca au acţionat în calitate de reprezentanţi ai Casei de Insolvenţă Transilvania şi asociaţi sub diferite forme în cadrul SC Consultanţă Andrei&Andrei SRL, SC Real Estate Specialist, SC Eurocount&Audit, SC Dynamic Law, iar Brisc Ion Florin a acţionat ca reprezentant al următoarelor societăţi: BCK International, SC Compact S Grup, SC Eda Consult, SC Expert PC, SC Stein&Brown, Asociaţia Ecologică de Mediu, Asociaţia Ecologică ”Pădurea Verde”, Organizaţia de Promovare a Tinerilor cu Dizabilităţi, iar suspectul Popa Sorin Anton a acţionat ca reprezentant al unei singure societăţi implicate în activitate infracţională – CS Invest Consulting, pe când Pop Vasile Sorin a acţionat ca reprezentant al SC Asset Admin”, arată o sursă din DIICOT.

Procurorii întreabă despre Tower

Construcţia blocurilor Tower în cartierul clujean Mănăştur a distrus multe vieţi. Oamenii au luat credite, şi-au vândut apartamentele şi s-au băgat în datorii colosale pentru a locui într-un complex de lux, pentru a duce o viaţă mai bună. Dar s-au simţit de parcă şi-ar fi vândut sufletul diavolului. Iar personajul negativ în toată afacerea a fost nimeni altul decât Mihai Chezan. El le-a promis locuinţe, însă a fugit în Statele Unite ale Americii, aparent într-un paradis ascuns organelor legii de la noi din ţară. Mihai Chezan este şi cel care a controlat societatea Mox Construction, cu afaceri de 35 de milioane de lei în 2008, dar care apoi a intrat în insolvenţă. Constructorul complexului Tower, strâns implicată în dosarul 14/D/P/2014. Iar lichidatorul judiciar al Mox Construction a fost nimeni altul decât Casa de Insolvenţă Transilvania. Acesta este alt contract dubios din seria celor cercetate de procurorii DIICOT Cluj.

Procurorii au început iniţial cercetarea de la insolvenţa Victoria Holding, Leonardo şi Romplumb, spunând că acţionarii CITR au vizat obţinerea în mod injust de beneficii materiale prin folosirea unor mecanisme financiare complexe.

Rudolf Vizental, pionul lipsă din ancheta DIICOT

Rudolf Vizental, ultimul cooptat în echipa CITR şi în toate afacerile lui Andrei Cionca, nu are nicio calitate în acest dosar. Problema a fost ridicată de Oana Luca, asociata ”scoasă” din jocul celor de la CITR. Dacă Rudolf Vizental era ”dirijorul” insolvenţei Romstrade, de această dată se pare că el a reuşit să scape. Se ridică întrebarea în acest caz dacă nu este dintre cei care beneficiază de condiţii speciale într-o anchetă penală? Pentru că doar dacă ar fi denunţător am putea înţelege de ce ar fi scăpat aşa de uşor. Mai ales că Vizental face parte din colegiul de conducere al CITR, iar doi dintre cei trei membrii sunt suspecţi.

Valoarea prejudiciului calculat de DIICOT în ceea ce priveşte dosarul Casa de Insolvenţă Transilvania şi Andrei Cionca este de 1,1 milioane de euro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here