De la partid pentru presă, fără număr

0
1036

Acuzații extraordinar de grave aduse de deputalul Florin Roman (PNL) la adresa partidului lui Liviu Dragnea. Roman a prezentat, într-o conferință de presă, o serie de informații și documente acuzatoare la adresa PSD.

*„Îi acuz deschis de spălare de bani și deturnare de fonduri! Vă pun la dispoziție o copie după actul de control al Autorității Electorale Permanente (AEP). Este principalul motiv pentru care PSD a schimbat în regim de urgență conducătorul AEP și și-a pus acolo omul”.

*„Acesta se face responsabil de spălare de bani și de deturnare de fonduri, în special pentru bani negri pentru partid și pentru plata la negru – și, în alte cazuri, prin firme – a unor jurnaliști pe care îi vedeți în studiourile centrale de televiziune, în special de la Antena 3 și România TV, care sunt prezentați ca analiști independenți, dar care beneficiază la greu de susținerea financiară a Partidului Social Democrat”.

Deputatul Florin Roman a prezentat, în conferința de presă, o serie de documente despre care spune că fac parte dintr-o notă de informare a Autorității Electorale Permanente, după controlul la PSD. Potritiv acestora, în 2017 și 2018, PSD a plătit sume importante de bani unor firme care au legătură cu jurnaliști, în mod direct sau indirect.

În documente sunt precizate sume aproximative, „valoarea corectă fiind menționată după finalizarea misiunii de control”.

Nota de informare a AEP cuprinde și situații concrete de cheltuire ilegală a banilor. Un exemplu scandalos: achitarea de către partid a sumei de 1.770.344 de lei în contul unei persoane fizice, Corneliu Geană, în 2018. După declanșarea controlului AEP, ca urmare a dezvăluirilor din presă privind felul în care sunt cheltuite subvențiile de la stat de către PSD, Geană a returnat 1.681.754 lei, precizează documentul de la AEP.

Un alt exemplu: tot în 2018, din contul bancar deschis pentru încasarea subvențiilor de la stat „a fost retrasă în numerar o sumă de 290.000 de lei (care nu reprezintă salarii) și depusă în casă, cu precizarea că până la data suspendării controlului echipa de control nu a verificat operațiunile derulate cu numerar și consemnate în registrul de casă”.

Activitatea de control a fost suspendată la data de 23 ianuarie 2019, printr-o adresă semnată de președintele de atunci, Daniel Barbu. Acesta a demisionat din funcție în februarie „din motive personale”, dar sunt informații că el va candida pe lista ALDE la alegerile europarlamentare..

Liviu Dragnea a încercat să-l impună în această funcție, pe locul eliberat de Baniel Barbu, pe trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, care a girat personal cheltuielile respective, luându-și partea leului (circa un milion de euro, pentru el și pentru soție). Drăghici a fost validat și în CEx-ul PSD pentru șefia AEP, dar scandalul declanșat de această nominalizare a zădărnicit intenția lui Dragnea

Florin Roman aduce un nou set de acuzații grave:

*„PSD a solicitat Autorității Electorale Permanente, pe 7 ianuarie 2019, refacerea notei de relații, acordând 10 zile echipei de control. Oamenii au constatat adevărul și n-au vrut să se oprească, și atunci au fost decapitați”.

*„Este de o gravitate fără precedent, pentru că acești bani, conform legii, puteau fi folosiți cu o singură destinație: pentru funcționarea administrativă a partidului. Din acest motiv au și schimbat legea, astfel încât de anul ăsta cei 46 de milioane de euro să poată fi folosiți și în campania electorală”.

*„Contractele cu mass-media nu acoperă doar campania electorală, ci erau semnate pe tot anul, pentru a continua acest practici de influențare”.

*„Sunt anumite firme-paravan prin care banii ajungeau la clientela politică. Pentru un procuror ar fi foarte clar că este vorba despre spălare de bani”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here