De ce sa te multumesti cu putin, cand poti cere mita de 670 milioane de euro? – Fruntasii spagilor-versiunea DNA-Andrei Chiliman, Marian Vnaghelie, Radu Mazare sau Elena Udrea

0
1348

In cele ce urmeaza mai jos, am incercat sa facem un „top” al spagilor din Romania. Totul este „orientativ” pentru ca doar atat a fost descoperit de catre DNA.

Premiul pentru cea mai mare mita din istoria dosarelor DNA ii revine primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman! Domnul in cauza i-a depasit cu mult pe cei din urma lui. Cei mai putin curajosi, edili, ministri sau oameni de afaceri au pretins spagi de “doar” cateva milioane de euro, iar altii s-au multumit chiar si cu cadouri.

Cu cele 670 de milioane de euro pe care Andrei Chiliman este suspectat ca i-ar fi primit, ar fi putut sa ii urmeze pe Ioan Niculae si Ion Tiriac in topul celor mai bogati romani. Din pacate, a trebuit sa imparta banii cu Vlad Moisescu, Ioana Costescu, consiliera sa si Ion Brad, fostul trezorier al PNL Sector 1. Acesti bani i-ar fi obtinut din comisioane de pana la 15% din valoarea unor contracte publice.

Nici primarul Sectorului 5, acum suspendat, Marian Vanghelie, nu este de ignorat. Acesta s-a multumit cu doar 90 de milioane de euro, bani proveniti tot din comisioane cerute in schimbul atribuirii unor contracte.

Radu Mazare, client vechi al DNA, este suspectat si el ca ar fi primit 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. În prezent, Radu Ştefan Mazăre, este bănuit de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi pentru conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).
Fostul primar urmeaza sa dea socoteala pentru toate acestea pe data de 19 decembrie.

Celebrul dosar “Microsoft” a reprezentat o tentatie prea mare pentru a putea fi refuzata. In acest context, au fost stransi la un loc mai multi ministri si oameni de afaceri celebri, fiind acuzaţi că ar fi primit şpăgi în valoare totală de 60 de milioane de euro în schimbul unor contracte păguboase pentru stat.

Ultima, dar nu cea din urma, este Elena Udrea. Femeie fiind, s-a lasat ispitita de o geantă de lux, excursii în străinătate, dar si de…900.000 de euro. Doamna Udrea este acuzată că ar fi condiţionat plăţi către anumite firme în schimbul sponsorizării Galei Bute. In cazul in care va intrebati de ce ar primi doamna Udrea, ca mita, o geanta, ei bine, nu este o simpla geanta! Este vorba despre o poseta marca Hermes Birkin Crocodile, in valoare de aproximativ 100.000 de dolari, care a fost cumparata prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, si ea cercetata in dosarul Gala Bute.

Adunand sumele mentionate, obtinem frumoasa suma de…aproximativ 830.000.000 de euro, fara excursiile si geanta de lux ale doamnei Udrea. In incheiere, ne intrebam ce ar fi putut face Romania cu acesti bani? Avem mai multe variante: scoli, spitale, pensii mai mari sau…ar fi fost „primiti” de catre altcineva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here