Dacă decizia Guvernului, SRI şi SIE va fi favorabilă, Telekom România ar putea fi vândut către Orange

0
674

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acţiunilor deţinute la Telekom România (n.a. doar Romtelecom), dar mai este nevoie şi de acordul statului român care ar avea drept de preemţiune, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate discuţiilor.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze şi să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerelor de Comunicaţii, Justiţie, Finanţe, Consiliul Concurenţei, SRI şi SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă şedinţă în acest sens.

O sursă din industrie susţine însă că DT ar fi bătut palma cu Orange în urmă cu două săptămâni pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la fostul Romtelecom, dar că în toată această ecuaţie este şi statul român care ar avea drept de preemţiune.

„Statul are drept de preemţiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiţii care să analizeze situaţia şi să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii:

  1. statul rămâne cu pachetul de acţiuni pe care-l are;
  2. cumpără acţiuni de la DT/OTE;
  3. vinde la rândul său total sau parţial din acţiunile pe care le deţine.

Pentru ca tranzacţia dintre DT/OTE şi Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.”, susţine sursa. La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta.

„Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns deloc cererii. Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deţine 54% din acţiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor, este acţionar minoritar cu – 46% din acţiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acţiunile OTE). Telekom România a început deja procedurile de concediere în masă a celor aproximativ 700 de angajaţi, aceştia primind, în funcţie de vechime, un anumit număr de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here