Control ISU la Metrorex: patru staţii de metrou nu au suficiente căi de evacuare în caz de incendiu. Amenzi de 13.500 lei

0
1182
Control ISU la Metrorex

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a identificat o serie de neconformităţi la metroul bucureştean, o parte dintre ele de natură să pună în pericol siguranţa călătorilor în caz de incediu. Spre exemplu, la staţiile Republica, Tineretului, Pantelimon şi Brâncoveanu nu există două căi de evacuare aşa cum prevăd normele de siguranţă. Metrorex a primit 30 de sancţiuni contravenţionale şi o amendă de 13.500 de lei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov a identificat o serie de neconformităţi la nivelul staţiilor de metrou, în spaţiile comune (peroane, pasaje), cât şi la nivelul ieşirilor către suprateran, arată un comunicat al instituţiei care a efectuat în perioada 7-25 noiembrie o serie de recunoaşteri şi controale inopinate la reţeaua de transport cu metroul.

Nu au două căi de evacuare

Astfel, la staţiile Republica, Tineretului, Pantelimon şi Brâncoveanu nu este finalizată din punct de vedere constructiv cea de a doua cale de evacuare, neasigurându-se astfel accesul persoanelor la cel puţin două căi de evacuare, care să ducă în direcţii opuse.

De asemenea, la unele staţii sunt căi de evacuare a căror lăţime liberă de circulaţie este redusă prin amplasarea unor spaţii comerciale (chioşcuri, vitrine, automate, pereţi, grilaj metalic, casa lift), nu există personal suficient care să coordoneze evacuarea în cazul aglomerării staţiilor, nu sunt marcate toate căile de evacuare prin indicatoare standardizate şi nu se asigură funcţionarea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă a hidranţilor interiori, hidranţii interiori nu asigură posibilitatea utilizatorilor de a realiza intervenţia, în faza iniţială a incendiului, din cauza neechipării unor hidranţi cu accesoriile de trecere a apei (ţeavă de refulare, furtun de refulare).

Construcții care îngreunează accesul autospecialelor de interventie

În ceea ce priveşte situaţia de la suprateran, în imediata apropiere a ieşirilor din staţiile de metrou au fost identificate construcţii provizorii, diverse amenajări sau spaţii de parcare, care îngreunează atât accesul autospecialelor de intervenţie, cât şi evacuarea călătorilor, se mai arată în comunicat.

Urmare a acestor constatări, ISU a aplicat S.C. METROREX S.A. 30 de sancţiuni contravenţionale (6 amenzi şi 24 de avertismente), în cuantum de 13.500 de lei, informează Agerpres.

Respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor a fost verificată şi la spaţiile comerciale închiriate din interiorul staţiilor de metrou, iar pentru neregulile identificate proprietarii acestora au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here