Consilier municipal: Gabriela Firea a vrut, de la bun început, să-şi construiască un mecanism prin care să devalizeze bugetul Capitalei fără a fi trasă la răspundere. S-au tocat peste jumătate de miliard de euro din banii municipiului Bucureşti

0
970

Dan Barna, preşedintele USR, a afirmat că Uniunea Salvaţi România va folosi toate resursele juridice pentru recuperarea sumele cheltuite de Primăria Capitalei prin companiile municipale înfiinţate ilegal, el precizând că, în urma motivării Curţii de Apel Bucureşti în acest caz, niciun primar nu va mai putea să înfiinţeze astfel de structuri.

“Motivarea Curţii de Apel la decizia privind înfiinţarea în afara legii a companiilor municipale este una devastatoare pentru Gabriela Firea. Sunt două încălcări ale legii: această motivare este mai devastatoare pentru Gabriela Firea decât decizia în sine şi spun asta pentru că instanţa a constatat pe de o parte ilegalitatea modului în care s-a votat înfiinţarea acestor companii. S-a folosit sistemul de vot de jumătate plus unu, iar instanţa a constatat că, fiind decizii legate de patrimoniul municipalităţii, trebuiau luate cu majoritate calificată (n.r. – două treimi din numărul de voturi). Instanţa a mai constatat că asocierea dintre municipalitate şi SC Service Ciclop era una artificială, falsă. Adică, Service Ciclop aparţine tot municipalităţii. Practic, municipalitatea şi-a semnat singură o asociere”, a explicat Barna, într-o conferinţă de presă.

El susţine că “aceste companii înfiinţate ilegal de Gabriela Firea au tocat peste jumătate de miliard de euro din banii municipiului Bucureşti”.

“USR va folosi toate resursele juridice pentru a întreprinde acţiunile necesare pentru ca aceste sume să fie recuperate de la cei responsabili. Prin decizia şi motivarea Curţii de Apel Bucureşti, niciun primar din România nu va mai putea să înfiinţeze companii prin care să sifoneze banii municipalităţii. Niciun primar nu va mai putea să înfiinţeze companii prin care să aloce sinecuri şi posturi de director şi alţi angajaţi la stat unor persoane din cercul propriu înfiinţând companii ale primăriei. Mă bucur că această decizie vine la finalul unui proces iniţiat de colegii mei din USR şi este o reuşită”, a adăugat Barna.

Consilierul municipal USR Ana Ciceală a explicat că “primarul general a avut ocazia de a rezolva problema companiilor imediat după pronunţarea sentinţei”.

“Consilierii USR i-am oferit o şansă prin proiectul de hotărâre pe care l-am depus la Consiliu. Gabriela Firea a preferat să ignore problema, dând dovadă nu doar de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă. Din păcate, atitudinea primarului Capitalei înseamnă noi sume de bani cheltuite din buzunarul cetăţenilor. Vom solicita încă o dată Curţii de Conturi să verifice modul în care au fost risipiţi banii bucureştenilor de către aceste companii”, a menţionat Ana Ciceală.

Potrivit acesteia, “Gabriela Firea trebuie să-şi asume responsabilitatea acestei situaţii catastrofale pe care a generat-o în Bucureşti”.

“I s-a spus de la bun început că aceste companii vor fi un eşec managerial şi financiar pentru Capitală, însă a preferat să meargă mai departe. Iar acest lucru este încă o dovadă că adevăratul scop al Gabrielei Firea a fost cu totul altul. A vrut, de la bun început, să-şi construiască un mecanism prin care să devalizeze bugetul Capitalei fără a fi trasă la răspundere. Şi, dacă nu ar fi fost decizia instanţei, probabil că ar fi şi reuşit”, a mai spus Ana Ciceală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here