Conform ultimelor date disponibile, România are în prezent cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană

0
1439
omv-petrom

România are în prezent cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană, conform ultimelor date disponibile prezentate de Eurostat – Oil Bulletin, dar suntem pe ultimele locuri în clasament atunci când ne raportăm la cantitatea de carburant pe care o putem achiziţiona din salariul minim.

Conform datelor prezentate de Oil Bulletin, la începutul acestei săptămâni, preţul mediu al benzinei cu benzina comercializată în România era de 4,638 lei/litru (1,017 euro/litru). Faţă de preţul mediu al celor 28 de state europene (1,355 euro/litru), benzina în România este cu 25% mai ieftină.

Raportat la salariul minim, bucuria şoferilor dispare atunci când alimentează. Doar bulgarii stau mai prost ca noi la acest capitol, întrucât salariul minim este mai mic la ei decât la noi, iar preţul benzinei este mai mare decât în România (1,035 euro/litru).

Dacă ar fi ca tot salariul minim să fie alocat achiziţionării de benzină, un bulgar ar putea cumpăra 227 de litri din salariul minim de 235 euro/lună. Un şofer din România, cu salariul minim brut de 1.450 de lei (320 de euro) de la 1 februarie, poate achiziţiona 314 litri de benzină, adică cu aproape 40% mai mult decât vecinii noştri de la sud de Dunăre.

Cei mai mulţi litri de benzină din salariul minim îi pot achiziţiona luxemburghezii. La ei salariul minim este de 1.999 de euro, conform datelor transmise de Eurostat, la începutul acestui an, astfel că aceştia pot cumpăra o cantitate de 1.750 de litri, adică de 5,5 ori mai mult decât şoferii din România.

Cea mai scumpă benzină comercializată în Europa se regăseşte în Italia şi Olanda, unde un litru costă 1,539 euro, cu 50 % mai scump decât în România. Olandezii îşi permit să cumpere din salariul minim o cantitate de benzină de trei ori mai mare decât un român.

Câte plinuri poate face un român din salariul minim

Dacă luăm în calcul că un plin este egal cu 40 de litri, un român ar putea realiza din salariul minim aproape 8 plinuri pe lună. Faţă de bulgari stăm un pic mai bine, întrucât ei pot realiza doar şase plinuri. În situaţia noastră, cu aproximativ opt plinuri/lună se află şoferii din Letonia, Lituania, slovacii şi croaţii.

Zece plinuri din salariul  minim lunar îşi permit să facă polonezii, în timp ce vecinii noştri unguri îşi pot umple rezervor la maximum de aproape 9 ori, cu un plin mai mut decât noi.

Românii din Marea Britanie, unde salariul minim de de 1.192 de euro (aproximativ 1.000 de lire sterline) pot face plinul de aproape 22 de ori, în timp de şoferii din Germania îşi permit să alimenteze de 27 de ori din salariul minim. Și francezii au posibilitatea să facă de trei ori mai multe alimentări din salariul minim decât noi. La ei salariul minim se ridică la 1.480 de euro, iar litrul de benzină costă 1,381 euro, cu 35% mai scump decât în România

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here