Companiile cu venituri sub un milion de euro vor anula majoritatea contractelor de muncă încheiate cu personalul, în condiţiile în care impozitul pe cifra de afaceri este de 1%, iar salariul minim brut pe economie creşte la 1.900 lei

0
1181

Iancu Guda , preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR): “Cota unică de impozitare a cifrei de afaceri cu 1% pentru toate companiile care înregistrează venituri sub pragul de 1 milion euro poate reprezenta o pierdere a motivării fiscale privind politica de angajare pentru companiile care înregistrau un singur angajat”.

Domnia sa a afirmat într-o conferinţă, că potrivit unui studiu privind efectul pe care îl vor avea noile reglementări fiscale asupra mediului de afaceri, impozitul de 1% aplicat cifrei de afaceri pentru toate companiile cu venituri sub 1 milion euro, precum şi majorarea salariului minim la 1.900 lei vor avea un impact direct asupra a 90% dintre companiile active în România.

Iancu Guda a afirmat: “Firmele cu venituri între 0 şi 500.000 euro, care înregistrează zero angajaţi, vor fi influenţate pozitiv, deoarece acestea plătesc astăzi un impozit de 3% din cifra de afaceri, care urmează să fie redus la 1% prin noile reglementări. 104.097 de firme se regăsesc în această situaţie. Luând în considerare noile reglementări fiscale propuse, aceste companii vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de trei ori mai mic, scăderea estimată, bazată pe veniturile înregistrate în anul 2016, fiind de la 342 milioane lei aferent impozitului actual, la 114 milioane lei – estimări privind impozitul nou”.

În opinia domnului Guda, firmele cu cel puţin un angajat nu vor fi afectate de noua măsură, deoarece acestea plătesc şi în momentul de faţă un impozit de 1% pe cifra de afaceri. În această situaţie se regăsesc 291.937 de firme, care vor înregistra o sarcină fiscală similară celei din anul 2016, singura diferenţă fiind în funcţie de nivelul veniturilor înregistrat în viitor.

Reprezentantul AAFBR mai spune că firmele cu venituri între 500.000 şi 1.000.000 de euro plătesc în condiţiile actuale un impozit de 16% aplicat profitului brut.

“Astfel, trecerea la impozitul de 1% pe cifra de afaceri va avea un impact diferenţiat în funcţie de profitabilitatea acestora. Firmele care înregistrează pierderi vor avea costuri fiscale mai mari, deoarece în momentul de faţă acestea nu plătesc impozit pe profit. Un număr de 2.177 de companii se regăsesc în această situaţie şi vor plăti un impozit suplimentar de 68 milioane lei începând cu anul 2018. Firmele care înregistrează o marjă a profitului brut între 0 şi 6,25% vor înregistra costuri fiscale mai mari, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este inferior impozitului de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un număr de 8.239 de companii se regăsesc în această situaţie, ele înregistrând costuri fiscale în creştere de la 110 milioane lei – aferente activităţii desfăşurate în anul 2016 – la 260 milioane lei – aferente estimărilor pe acelaşi venit şi profit brut, dar considerând noul nivel de impozit”, a subliniat Iancu Guda.

Domnia sa a mai afirmat că firmele care înregistrează o marjă a profitului brut peste 6,25% vor avea costuri fiscale mai mici, deoarece impozitul de 16% aplicat profitului brut este superior celui de 1% aplicat cifrei de afaceri. Un număr total de 9.247 companii se regăsesc în această situaţie (4.853 înregistrând un profit brut între 6,25% – 15% şi 4.394 un profit brut peste 15%). Aceste companii vor plăti un impozit estimat de 292 milioane lei, comparativ cu 915 milioane lei în momentul de faţă.

“Astfel, din totalul celor 415.698 companii cu venituri sub 1 milion de euro, aproximativ 70% vor plăti un impozit identic cu cel actual, 27% vor înregistra un impozit inferior şi doar 3% vor plăti un impozit mai mare. Mai exact, impozitul total plătit de toate companiile care înregistrează o cifră de afaceri sub 1 milion euro urmează să scadă de la 2,476 miliarde lei (aferent activităţii desfăşurate în anul 2016) la 1,845 miliarde lei (conform estimărilor realizate în baza noului impozit), impactul bugetar negativ asupra încasărilor impozitului asupra acestor companii fiind de 631 milioane lei”, conform oficialului AAFBR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here