Rădulescu (BNR): România este țara cu cel mai mic nivel de intermediere financiară din Uniunea Europeană

0
923

La Conferința Națională a Creditului IFN, șeful Direcției de Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), Eugen Rădulescu, a declarat că România este țara cu cel mai mic nivel de intermediere financiară din Uniunea Europeană, cu 50% din PIB, media europeană fiind de peste 200%.

„Suntem, de departe, țara cu cel mai mic nivel de intermediere financiară. Este undeva la 50% din produsul intern brut. Următoarea țară în această listă este Bulgaria, care are cam 98%, după care urmează Polonia, cu puțin peste 100%. Media Uniunii Europene e de peste 200%. Din acest punct de vedere suntem mai jos decât alții. Sunt motive numeroase. În primul rând, chestiunea cu 70 și ceva la sută cu serviciul datoriei. Nu sunt două lucruri comparabile, cu totalul datoriei. Serviciul datoriei se referă la cât are de plătit o persoană fizică din venitul pe care îl are într-o lună”, a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, nivelul de peste 70% apare numai la persoanele cu venituri foarte scăzute.

„Nivelul acesta de peste 70% apare numai la veniturile foarte scăzute, din ultima treime a veniturilor înregistrate din muncă. Cei cu venituri mai mari au o pondere mai mică a creditului. Pe noi ne preocupă într-o mai mică măsură aceea. Ați văzut că am trecut prin experiența extrem de neplăcută a legii dării în plată și înghețarea cursului la francul elvețian, reglementări legale care au venit în întâmpinarea faptului că problema devenise reală, acută. Sigur, soluția adoptată de legiuitor nu era una fericită și ea a fost în final respinsă de Curtea Constituțională, ceea ce ne-a salvat dintr-o primejdie la nivelul sistemului financiar”, a precizat oficialul BNR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here