Cea mai mare Tranzacție cash din istorie: 66 miliarde de dolari

0
3360
cash
  • După ce i s-a făcut curte luni întregi, Monsanto a acceptat ieri să fie preluat de Bayer. Suma – 66 de miliarde de dolari – cea mai mare tranzacție cash din istorie, în urma căreia se formează și cea mai mare companie agrochimică din lume.
 

66 de miliarde de dolari cash. Acesta a fost prețul plătit de Bayer pentru Monstanto. La așa un șir de recorduri șansele sunt să aibăceva de obiectat consiliile de concurență, fiindcă,împreună, Bayer și Monsanto ajung săcontroleze un sfert din piața mondială de semințe și pesticide.

Jumătate peste valoare de piață

Pentru a domina industria, Bayer a urcat oferta pentru Monstanto de două ori la rând și în final a ajuns să plătească aproape jumătate peste valoarea de piață a celor de la Monsanto. Ar putea fi un pariu prea riscant – Bayer a încheiat anul trecut cu datorii de aproape 20 miliarde de dolari, de peste două ori mai mari decât în urmă cu patru ani – însă era un pariu necesar. Rivalii săi, Syngenta, Dow și DuPont au făcut și ei fuziuni șachiziții de foarte mari dimensiuni, iar dacă Bayer pierdea trenul putea pierde și locul în piață.

Ieftinirea grânelor a creat mari probleme

Industria se consolidează și se concentrează în mai puține mâini fiindcă piața devine foarte aridă. De trei ani de zile, ieftinirea grânelor a forțat producătorii de semințe și pesticide să taie prețurile și să dea oameni afară, așa că scapă cine poate, cine poate să cumpere pe altcineva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here