Ce poate decide Guvernul pentru toţi românii care au conturi în bănci

0
1458

Prevederile unui proiect initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) arata ca romanii, persoane fizice, cu un cont bancar de plati cu servicii de baza nu vor mai plati de comisioanele percepute pentru deschiderea si inchiderea acestuia, precum si de comisionul pentru retrageri de bani.

In acest moment initiativa se afla pe masa Guvernului care urmeaza sa decida daca il sustine sau nu. Acelasi proiect sustine ca cetatenii cu venituri mici ar putea sa scape si de comisioanele pentru administrare si depuneri si, intr-o anumita limita, de cele pentru plati si transferuri.

Propunerile au fost initiate inca de anul trecut de ANPC insa pentru a deveni obligatorii au nevoie atat de aprobarea Executivului cat si a Parlamentului.

Bancile nu vor mai putea sa perceapa anumite comisioane pentru conturile de plati cu servicii de baza, atunci cand este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut (adica, in momentul de fata, venituri lunare de peste 1.450 de lei).

Concret, institutiile de credit vor fi nevoite sa ofere gratuit urmatoarele servicii:

  • operatiunile necesare pentru deschiderea si inchiderea unui cont de plati;
  • retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al bancii.

In ceea ce priveste persoanele fizice cu venituri lunare aflate pana la nivelul salariului minim brut (deci, maximum 1.450 de lei), acestea vor beneficia si de alte gratuitati. Mai exact, in afara de serviciile ce permit toate operatiunile necesare deschiderii si inchiderii unui cont de plati, lista va include serviciile de administrare de cont si serviciile ce permit depunerile de bani in cont.

Retragerile de bani la ghisee sau bancomate vor fi insa gratuite doar in Romania, nu si in alte tari UE. Totodata, in cazul cetatenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul UE (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here