Care este componenta care scumpeşte din nou facturile la energia electrică

0
618

Autoritea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis modificarea reglementărilor referitoare la cuantumul contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, o taxă plătită în facturi de toţi consumatorii de energie electrică şi care ar putea creşte puţin din această toamnă, potrivit unor surse din piaţa de energie, citate de economica.net.

Autoritatea a aprobat o nouă metodologie de calcul a acestei contribuţii şi ar fi vorba de două modificări esenţiale, care vor conduce la o creştere a sprijinului acordat producătorilor de energie electrică şi termică ce se califică la această schemă de sprijin, scrie economica.net.

În primul rând, contribuţia pentru cogenerare va fi ajustată cu rata inflaţiei.

În al doilea rând, în calculul său va fi inclusă şi o componentă din costul pe care producătorii îl au cu achiziţia de certificate de emisii, achiziţie care este obligatorie pentru toţi producătorii care folosesc combustibili fosili.

Cel mai probabil, centralele în cogenerare pe cărbune vor primi mai mulţi bani în cpntul acestei scheme de sprijin.

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Ea este de 1 ban/KWh iar sumele merg pe baza unei scheme suport la peste 40 de producători care se califică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here