Bursa de Valori București va avea acces la fonduri de 20-30 mai mari când va deveni piață emergentă

0
1764
Bursa de Valori București
Bursa de Valori București (BVB) va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari pe care investitorii sunt dispuși să le investească, în momentul în care va trece la statutul de piață emergentă, de la cel de piață de frontieră, pe care îl are acum, a declarat, sâmbătă, Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.
„Piața de frontieră este echivalentul junk, nerecomandat pentru investiții. Există fonduri de investiții cărora nu li se permite să investească într-o piață de frontieră. Fondurile destinate investițiilor pe piețele emergente sunt de 20-30 de ori mai mari față de cele disponibile pentru piețele de frontieră, unde riscurile sunt mai mari”, a explicat Anghel, la Forumul Investitorilor Individuali.
Pe lista scurtă

El a amintit că, la finele lunii septembrie, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă. „Suntem astfel pe o listă scurtă, ceea ce semnifică faptul că piața noastră de capital are șanse să fie upgradată la statul de piață emergentă. Începem să transformăm o poveste frumoasă în realitate”, a mai arătat Anghel. Potrivit acestuia, odată upgradat, este foarte greu să fii degradat, singurul exemplu în acest sens fiind Grecia.

,,Îndeplinim criteriile,,

„Acest lucru, însă, nu se va întâmpla mâine-poimâine, ci în câțiva ani. Din punct de vedere calitativ, îndeplinim criteriile, însă nu îl îndeplinim pe cel cantitativ, care sperăm noi că va fi îndeplinit odată cu listarea Hidroelectrica. Credem în acest proiect, este un proiect de țară. Decidenții ne susțin și sperăm din suflet să vedem listarea Hidroelectrica anul viitor, care va fi un element esențial pentru upgradare”, a continuat președintele CA al BVB.

Septembrie 2017

La rândul său, Ludwik Sobolewschi, directorul general al BVB, prezent la același eveniment, a arătat că trecerea la statutul de piață emergentă ar putea avea loc în luna septembrie a anului viitor. „Am putea avea șansa în septembrie anul viitor, dar trebui îndeplinite anumite condiții cât mai repede, acest lucru depinde mai ales de listarea Hidroelectrica”, subliniat Sobolewschi.  La începutul lunii octombrie, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, declara că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în maximum șase luni și poate fi una dintre cele mai profitabile listări pe care statul român le-a făcut vreodată.

Maximum 6 luni pentru listarea Hidroelectrica

„Este greu să stabilești un termen limită pentru listare, pentru că, dincolo de elementul tehnic, mai trebuie analizată și conjunctura de piață. Eu cred că această listare se va întâmpla probabil în interval de maximum șase luni, dar nu aș vrea să speculez, pentru că noi trebuie să alegem cel mai bun moment din piață”, a afirmat Grigorescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here