Procurorii fac cercetări la Enel, în condiţiile în care compania câştigă procesele cu statul

0
2575
Procurorii fac cercetări la Enel, în condiţiile în care compania câştigă procesele cu statul
Logo Enel

De la începutul anului, procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au intrat în companiile energetice și nu dau semne că se grăbesc sau vor să finalizeze anchetele, potrivit publicaţiei specializate I nvesTenergy.ro . Enel, una dintre companiile vizate, spune că nu a primit nicio notificare, dar colaborează cu procurorii.

Surse autorizate susțin că procurorii s-au instalat în companii, cer tot felul de documente, verifică contabilitatea societăților și dacă s-au achitat taxele, impozitele, potrivit InvesTenergy.ro

Constatări ale Curții de Conturi
“De pildă, la Enel, una dintre companiile superverificate, procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) fac cercetări de un an de zile, spun surse judiciare. Între timp, compania italiană a câștigat mai multe procese cu statul român la tribunalele internaționale, urmare a unor constatări ale Curții de Conturi. În urmă cu 2 săptămâni, fostul director din Enel, Florin Gugu, care a fost acuzat împreună cu fostul vicepreşedinte al ANRE, Claudiu Dumbrăveanu și omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa,de complicitate la luare de mită, luare de mită, respectiv dare de mită și i s-au pus cătușe, a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti. Cei trei au fost acuzați că ar fi distorsionat mecanismul de formare a prețului final al facturilor plătite de consumatori, astfel că în august 2014, au fost trimişi în judecată. După 2 ani a venit verdictul: fapta nu a existat”, spun cei de la InvesTenergy.ro.

Colaborează cu autoritățile

“Deşi compania nu a fost notificată dacă este sau nu investigată şi care ar fi obiectul acestei acţiuni, Enel Romania colaborează în totalitate cu autorităţile relevante, oferind acces la toate documentele şi informaţiile solicitate de acestea”, au spus repretentanţii Enel România, pentru ECONOMICA.NET.

Enel a câştigat două procese cu statul român. Ultimul a fost zilele trecute, când ICCJ a admis recursul înaintat de Enel în chestiunea rejudecării cauzei privind obligaţia sa de a plăti 512 milioane de euro pentru achiziţia unor pachete minoritare de acţiuni la Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie, după privatitzarea Electrica Muntenia Sud.

În vară, Enel a mai câştigat, la Paris, în proces în care statul român a pretins, în urma unui control al Curţii de Conturi, daune de un miliard de euro compoaniei italiene, care ar fi reprezentat prejudicii aduse statului român la privatizarea Electrica Muntenia Sud

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here