BT și BCR vor accepta operațiuni de schimb valutar cu lei moldovenești

0
1939

Ca urmare a conlucrării Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu Banca Transilvania și Banca Comercială Română, leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România.

Conform unui anunț al Băncii Naționale a Moldovei, la solicitarea BNM, cele două mai mari bănci licențiate din România vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldovenești (MDL) contra lei românești (RON) de către persoanele fizice pe teritoriul României. Prima instituție de credit care a confirmat acest anunț a fost BCR, care a anunțat luni că serviciul va fi oferit la nivelul întregii țări, dar o atenție deosebită va fi acordată zonelor în care se înregistrează un flux mai mare de cetățeni din Republica Moldova.

Până în prezent, în România s-au stabilit şi au dobândit cetăţenie 400.000 de moldoveni. România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile și 14% în importurile moldovenești în prima jumătate a anului. În domeniul turismului, România este a treia destinație a moldovenilor cu circa 15% din călătorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetățenii români au reprezentat 20% din toți turiștii care au vizitat Republica Moldova în aceeași perioadă, plasând România pe primul loc printre țările de origine ale vizitatorilor străini.

Banca Comercială Română este acționar unic al Băncii Comerciale Române Chișinău S.A., iar Banca Transilvania este acționar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), al BC „Victoriabank” S.A.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here